Publicerad 2019-10-18

Barn med funktions­nedsättning kan få upptäcka rörelse­­glädje med egen mentor

Har du en fysisk funktionsnedsättning och vill lära känna idrottslivet? Parasport Sverige och Östersunds kommun söker barn och unga mellan 7 och 20 år som vill utmana sig själva genom rörelse.

en flicka som har amputerat ena armen som ler och skattar och en person som åker kälkhockey

Att få testa. Att få misslyckas. Att få vinna. Att få ramla. Att få ett blåmärke. Att få ta sig upp igen. Att få utmana sig och testa nya saker man inte trodde var möjligt. Att få göra det, tillsammans med någon som förstår ens egna förutsättningar och utmaningar.

Östersunds kommun och Parasport Sverige söker barn och unga mellan 7 och 20 år som har en rörelse- eller synnedsättning. Barnen kommer få en egen mentor, en livsstilslots, som kommer inspirera och stötta de unga att lära känna idrottslivet och finna den glädje som idrotten kan erbjuda. Tillsammans med sin mentor kommer de testa olika aktiviteter och idrotter utifrån barnens önskemål.

– Vi i kommunen vill vara med och utveckla möjligheter till aktivitet och sociala samman­hang. Via rapporten Hälsa på lika villkor vet vi att hälsoläget för personer som har en funktions­nedsättning inte är lika bra som för andra. Det här är ett gott sätt att främja både hälsa, trygghet och sociala relationer för alla, säger Helene Olsson Sandal, tillgänglighetsstrateg på Östersunds kommun.

Mentorerna erbjuder stöd till barnen och ungdomarna

Livsstilslotsarna som kommer stötta barnen har fått gå en utbildning och har själva en rörelse- eller synnedsättning. De har levt med sina funktionsnedsättningar i många år och har en stor kunskap som annars kan ta åratal att ta reda på.

– Det handlar till stor del om kunskapsöverföring och de psykologiska dimensionerna. Barn med funktionsnedsättning kan ha helt fantastiska föräldrar, men barnen kan uppleva det svårt att prata med sina föräldrar om aspekter som är relaterade till själva funktionsnedsättningen, säger Hanna Isaksson, projektledare på Parasport Sverige.

Östersund en av tre kommuner som erbjuder programmet

Östersunds kommun är tillsammans med Eskilstuna och Malmö utvalda till projektet. Dels för kommunens breda utbud av sporter och goda arenor för paraidrott, men också för att kommunen och Parasport Sverige tidigare haft goda samarbeten.

 

Anmälan är nu stängd.

Mer om rapporten Hälsa på lika villkor

Rapporten Hälsa på lika villkor visar i dagsläget att personer med funktions­nedsättning har sämre hälsa jämfört med personer som inte har en funktions­nedsättning. Bland annat löper de större risk att drabbas av psykisk ohälsa och fysiska problem som effekter av brist på aktivitet och rörelse.

Ta del av rapporten Hälsa på lika villkoröppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2020-02-25

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen