Publicerad 2019-10-22

Misstänker du att du har blivit matförgiftad? Anmäl till kommunen!

Matförgiftning beror på att du har ätit mat som innehåller sjukdoms­framkallande bakterier, virus, parasiter eller gifter. Vanliga symptom är illamående, magsmärtor, feber, diarréer och kräkningar. Misstänker du att du har blivit matförgiftad är det viktigt att du anmäler det till kommunen.

En tallrik med matrester, kniv och gaffel.

I Östersunds kommun är det Miljö och hälsa som kontrollerar livsmedelsverksamheter. När en anmälan om misstänkt matförgiftning kommer in utreder vi för att försöka ta reda på orsaker till utbrott och stoppa spridningen av smitta. Vi gör även kontroller för att se till att livsmedelsföretag tar sitt ansvar och uppfyller krav på säkra livsmedel.

Kan ske både hemma och på restaurang

Du kan bli matförgiftad både av mat och dryck som är tillagad hemma och på till exempel en restaurang. Tiden från att du ätit eller druckit till att du insjuknar kan vara allt från en timme till någon vecka, beroende på vad som gjort dig sjuk. Misstänker du att du har blivit matförgiftad är det viktigt att du kontaktar kommunen så fort som möjligt. Ju längre tid som går desto svårare blir det att utreda matförgiftningen.

Du kan anmäla din misstanke om matförgiftning via våra e-tjänster. I din anmälan behöver vi så mycket information som möjligt för att kunna utreda var eventuell smitta kommer ifrån, bland annat:

 • Vad, var och när du ätit och druckit.
 • När du insjuknat och om du tillfrisknat.
 • Vilka symptom du har.
 • Vad du ätit vid tidigare måltider.
 • Varför du misstänker att du blivit sjuk av just denna måltid.
 • Om något speciellt noterats kring maten så som lukt, smak eller färg.
 • Om det är fler i ditt sällskap som ätit samma mat.
 • Om du har eget eller kommunalt vatten hemma.
 • Om du arbetar med till exempel barn eller äldre.
 • Om du nyligen har vistats i ett annat land.
 • Om du har varit i kontakt med djur, jord, eller gödsel.
 • Om du har uppsökt sjukvård och provtagits.

Informationen gör att vi kan bekräfta eller utesluta orsaker, samt hitta gemensamma faktorer med andra anmälningar om misstänkt matförgiftning. En snabb anmälan kan hindra att andra blir sjuk.

Förebygg matförgiftning

På Livsmedelsverkets hemsida finns mer information samt tips och råd för hur du förebygger risken för matförgiftning hemma. Kom också ihåg att tvätta händerna med tvål och vatten innan och under tiden du lagar mat, eller innan du äter ute på till exempel en restaurang. Tillsammans kan vi förebygga smittspridning och se till att vi kan njuta av den mat vi äter!

Så anmäler du misstänkt matförgiftning

Använd e-ejänsten "Misstänkt matförgiftning - anmälan". Fyll i alla uppgifter direkt i e-tjänsten och skicka in anmälan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kan även ringa kommunens kundcenter på på 063-14 30 00. Tryck 3 för Fastigheter, byggande, gator och miljö.

Du kan självklart vara anonym. Men tänkt då på att inte uppge ditt namn när du ringer. Vill du göra en anmälan anonymt hos kommunen kan du inte lämna några uppgifter (telefonnummer, mejl, namn eller dylikt). Detta på grund av att dina uppgifter hamnar i en offentlig verksamhet och går att begära ut enligt Offentlighetsprincipen.

Sidan uppdaterad 2020-01-20

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen