Publicerad 2019-11-06

Nu är Näktens vatten skyddat

Sjön Näkten har fått ett nytt vattenskyddsområde med nya skyddsföreskrifter. Sjön förser både Östersunds och Bergs kommuners vattenverk med vatten till produktion av dricksvatten. Därmed har kommunens alla vattentäkter fått ett bra skydd mot föroreningar.

Sjö med vågor

Fåkers vattenverk, som förser hela Fåker med kommunalt vatten, tar sitt vatten från Näkten. Det gör också Näcksta vattenverk som förser Hackås i Bergs kommun, med vatten. Det har tagit sin tid att arbeta fram ett bra skydd för denna dricksvattentäkt men den 9 september beslutade Länsstyrelsen om Näktens nya vattenskyddsområde med tillhörande skyddsföreskrifter.

Vi ska alltid vara rädda om både mark, sjöar och vattendrag och aldrig släppa ut föroreningar direkt ut i naturen. Det är extra viktigt inom ett vattenskyddsområde som är till för att skydda våra dricksvattentäkter så att även kommande generationer ska kunna dricka friskt och hälsosamt vatten.

Inom ett vattenskyddområde gäller särkilda skyddsföreskrifter. De reglerar allt från hur bilar ska tvättas, hur arbetsfordon ska ställs upp, till hur strandbete får utnyttjas och hur gräv- och schaktarbeten ska utföras.

Verksamheter som finns inom vattenskyddsområdet har nu knappt två år på sig att anpassa sin verksamhet, anmäla eller söka tillstånd.

Läs mer om Näktens vattenskyddsområde

Sidan uppdaterad 2019-11-06

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen