Publicerad 2019-11-07

Första skidspåret öppnar

Från och med 9 november kan du ge dig ut i skidspåret igen - tack vare återbrukad snö som förvarats under lokalt sågspån.

ett par skidor i spåren

Foto: Göran Strand

Ta fram understället, valla skidorna och hoppa i pjäxorna! På lördag öppnar 1.7 kilometer spåret.

Östersund är en av de kommuner som är först med att erbjuda längdåkning utomhus. Redan lördag 9 november kommer de första spåren att öppna. Trots att det inte kommit några större mängder snö ännu.

– Vi lagrar årligen 60 000 kubik snö under ett 30 cm tjockt sågspånslager. Kommunen har sedan 2007 satsat på att varje år tillverka och spara en stor mängd snö under sommaren. Dels för att säkra premiären av världscupen i skidskytte och andra stora evenemang nästkommande säsong, och dels för att kunna erbjuda invånare, skolor, föreningar och träningsgrupper tidig snö, säger Roger Hedlund, driftansvarig på Skidstadion.

Sågspånet är upphandlat av en lokal leverantör och återanvänds år efter år.

– Sågspån är det övertäckningsmaterial som gör att minst snö smälter under sommaren jämfört med andra material. Östersunds kommun ingår i ett projekt som drivs av Peak Innovation. En av frågorna där har handlat om att i detalj testa och jämföra olika övertäckningsmaterial för att se hur de fungerar, berättar Roger.

Köp spårkort

För att nyttja spåren på Skidstadion behöver du ett spårkort. Det köper du på Intersport Lillänge eller på Ica Maxi i förbutiken. Du behöver ha spårkortet med dig när du åker i spåren.

Läs mer om priser och mer information om spårkorten

"Onödigt bra" spår enligt många som nyttjar spåren

Under våren 2019 genomförde kommunen en enkät bland de som nyttjar spåren. Där framkom att elit- och tävlingsåkare värderar just den tidiga tillgången till snö som det absolut viktigaste för dem. Motionärerna anser det inte riktigt lika viktigt, utan många är lika nöjda med att åka rullskidor under barmarkssäsongen. Tre av fyra längdskidåkande motionärer nyttjar nämligen spåren även sommartid, men då med hjul under pjäxorna istället för längdskidor.

I samma enkät menade många motionärer, elitåkare och tränare att spåren runt Skidstadion faktiskt är onödigt bra och att skötseln av spåren är exemplarisk. En del tränare lyfte en problematik kring att unga som tävlar är så vana vid Östersunds fina spår att de inte kan lära sig att hantera snömodd i spåren på tävlingar i andra delar av Sverige.

Sidan uppdaterad 2019-11-14

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen