Publicerad 2019-11-08

Med anledning av misstanke om narkotika på en av kommunens fritidsgårdar

Kommunen bedriver drogförebyggande arbete på flera sätt med många olika insatser, för att minska både tillgänglighet och efterfrågan.

Narkotika är förbjudet på kommunens alla mötesplatser men under veckan hittades narkotika i Torvalla fritidsgårds lokaler. Ärendet är polisanmält och en förundersökning är inledd. Fritidsgården håller stängt under fredagen med anledning av den narkotika som hittats. Gården är även stängd på lördag 9 november på grund av personalbrist.

Kommunen jobbar med insatser för att minska tillgänglighet och efterfrågan

Målet med kommunens drogförebyggande arbete är ett samhälle fritt från narkotika och doping, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och med ett minskat tobaksbruk. Dessutom finns en nollvision som innebär att ingen ungdom under 18 år ska efterfråga eller ha tillgång till alkohol, tobak eller andra droger. För att nå det arbetar kommunen med insatser som är inriktade på att begränsa både tillgänglighet och efterfrågan av alkohol, narkotika, doping och tobak.

Fritidsgårdarna är inriktade på att minska efterfrågan

Fritidsgårdarna ska vara en lugn och trygg mötesplats för unga där de kan umgås, spela sällskaps­spel eller bara vara. Vad gäller narkotika arbetar fritidsgårdarna framförallt förebyggande med att minska efterfrågan. Det sker genom att arbeta med innanförskap, gemenskap och att skapa ett positivt sammanhang för de unga.

– Grundidén hos alla kommunala fritidsgårdar handlar om att skapa en god tillvaro för de unga där vi tillsammans arbetar med att skapa schysta värderingar och främja goda relationer. Genom att skapa ett positivt sammanhang får de unga som besöker gårdarna en grupp­tillhörighet och goda relationer som förhoppningsvis motverkar bruk av narkotika och andra negativa val, säger Johan Nordin, chef för fritidsgårdarna i Östersunds kommun.

Viktig mötesplats för unga

Fritidsgården i Torvalla är välbesökt och uppskattad. En vanlig kväll kan upp till 200 unga besöka fritidsgården för att spela spel, titta på tv, spontanidrotta eller bara träffa personalen. Det finns även grupper av olika slag som de unga kan vara med i, till exempel musik, café- eller mekargrupp.

– Det finns några unga som vi vet har det tufft och där arbetar vi med insatser av olika slag. Med den efterfrågan som finns på verksamheten ser vi ett behov av mer personal som kan stötta ungdomarna, men som också kan vara med och spela pingis och sitta ner och prata med de unga, vi är i regel två till tre personal som jobbar på kvällen och det är svårt att nå alla, säger Johan.

Samarbeten med andra aktörer

Kommunen arbetar även uppsökande på flera led, bland annat med uppsökandeteamet och genom samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF). SSPF är en samverkans­modell där skolpersonal, socialtjänst, polis och fritidspersonal träffas och samarbetar för att bättre kunna upptäcka och arbeta med ungdomar som befinner sig i utsatthet.

Läs mer om SSPF-arbetetöppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2019-11-08

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen