Publicerad 2019-11-19

EU satsar miljoner på svensk-norskt innovationsarbete om hälsa

EU-projektet VälTel har gjort det möjligt för Östersunds kommun tillsammans med Region Jämtland-Härjedalen, andra kommuner och Nord-Trøndelag att samarbeta för att hitta framtidens hälsolösningar. Nu kan vi ta nästa steg i arbetet, med miljonstöd från EU.

– Det är oerhört glädjande att Interreg har beviljat VälTel2.0 projektmedel. Dels är det ett kvitto på det avslutade projektet VälTel har varit framgångsrikt men även att utvecklingspotentialen är alltjämt stor. Vi behöver fortsätta arbetet med att hitta ”smartare lösningar” för att tillgodose medborgarnas behov. Lösningar som ska vara smarta både ur ett medborgar- och medarbetarperspektiv, säger Robert Brandt, förvaltningschef på Vård-och omsorgsförvaltningen.

Totalt kommer cirka 19 miljoner gå till att fortsätta utveckla projektet VälTel och samarbetet som har skapats under de senaste tre åren. Vidareutvecklingen av projektet kommer att kallas VälTel 2.0 och fokus kommer att vara att utveckla nya välfärdslösningar och stöd för framtidens hälsolösningar. I arbetet kommer företag, universitet och offentlig sektor från hela regionen att delta.

Östersunds kommun ny huvudansvarig

– Östersunds kommun har lång erfarenhet av att bedriva kommunal hemsjukvård i medborgarnas hem och vi ser nu fram emot att utveckla samarbetet tillsammans med andra aktörer, säger robert Brandt.

Tidigare var Region- Jämtland-Härjedalen huvudansvariga, men under VälTel 2.0 kommer Östersunds kommun att ha huvudansvaret. Övriga deltagare från offentligverksamhet på svensk sida är Region jämtland-Härjedalen, Åre kommun och Mittuniversitetet. Länets övriga kommuner kommer även i fortsättningen att erbjudas att ta del av arbetet och de resultat som projektet visar.

Den totala budgeten är cirka 19 miljoner kronor och har tre fokusområden:

  • Att skapa digital mogenhet.
  • Att skapa en tydlug process för hur man går från idé och hela vägen till implementering. Vilket också ska skapa en tydlig modell för hur samarbetet mellan offentlig sektor och näringslivet kan ske.
  • Att skapa testarenor på båda sidor av gränsen för såväl medarbetarna, näringslivet och forskning. På svensk sida kommer vi att fokusera på samarbetet mellan kommun och hälso- och sjukvård.
Sidan uppdaterad 2019-11-19

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen