Publicerad 2019-11-19

Hushållspapper är vanligaste fulspolningen

Vad gör man när toapapperet är slut? Ja, då får man ta något annat, som exempelvis hushållspapper, pappersnäsdukar eller våtservetter. Men fulspola inte ner det i toaletten! Fira världstoalettdagen idag! Börja snyggspola!

Den 19 november är FN:s internationella världstoalettdag då globala sanitetsfrågor uppmärksammas över hela världen. En fjärdedel av jordens befolkning har inte en ordentlig toalett att gå på, och det leder till stora hälso- och miljöproblem. I Sverige har vi toaletter och ett bra avloppssystem men fulspolningar leder till miljöproblem även här.

Fulspolat hushållspapper kan orsaka utsläpp av orenat avloppsvatten

Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten. Hushållspapper är våtstarkt papper och löses inte upp som toalettpapper gör. När hushållspapper fastnar i ledningar och pumpar blir det stopp. För att det inte ska bli översvämning leds då avloppsvattnet mot närmaste sjö eller vattendrag. Orenat!

Mer än ett ton varje vecka

På Gövikens reningsverk finns ett rensgaller där allt skräp, som kommer med avloppsvattnet, fastnar. Varje vecka kör vi mer än ett ton skräp till förbränning och en stor del av det är våtstarkt papper som exempelvis hushållspapper, pappersnäsdukar och våtservetter.

- Bästa sättet att sluta fulspola och börja snyggspola är att ha en papperskorg på toaletten, säger Catrine Edlund, kommunikationssamordnare på Avfall VA. Då slipper vi också tamponger, plåster, kondomer, bomullspinnar, snus och cigarettfimpar i våra avloppssystem. Och den gången vi har glömt att köpa toapapper kan vi slänga alternativet rätt på en gång.

- Bara kiss, bajs och toapapper i toan, tack! hälsar Catrine Edlund.

Läs mer om Världstoalettdagen den 19 novemberlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Fakta

Sveriges vanligaste fulspolningar i storleksordning

  1. Hushållspapper
  2. Pappersnäsduk
  3. Servetter
  4. Våtservetter
  5. Pappershandduk
  6. Utrivna tidningssidor
  7. Underkläder eller annan textil
  8. Annat

Toalettvett

Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Läkemedel, målarfärg, smink och starka rengöringsmedel hör inte heller hemma i toan.

Sidan uppdaterad 2019-11-26

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen