Publicerad 2019-11-26

Vågar sätta kompetensen i fokus

Två framsynta och lösningsfokuserade chefer, ett rekryteringsprojekt som levererar och en doktor naturgeografi. Det är ett framgångsrecept för Kart- och lantmäterienheten på Samhällsbyggnad, för ingenjören Sahbi Fadhlaoui och för hela Östersund.

Två män tittar på en datorskärm.

Torbjörn Rost och Sahbi Fadhlaoui.

– Utrikesfödda akademiker har trots sin höga utbildning ofta mycket svårt att få jobb inom sitt yrke. De flesta kommer inte ens fram till intervju, säger Lisa Esseen, projektledare Rekrytera Mera.

– Ibland tror rekryterande chefer att språknivån blir ett hinder eller så är man är osäker på om den utländska utbildningen motsvarar svensk. De jobb som erbjuds är på lägre utbildnings­nivå, som exempelvis städare, personlig assistent eller lagerarbetare. Många flyttar därför härifrån och det vill vi motverka, fortsätter Lisa Esseen.

Synliggöra kompetensen

Kommunens projekt Rekrytera Mera är till för att synliggöra och tillvarata utrikesfödda akademikers kompetens. Östersund är en stad med höga ambitioner, både när det gäller att öka folkmängden, men också när det gäller att öka tillgången på högutbildad arbetskraft.

– Ofta finns kompetensen närmare än man tror. Svårigheten för arbetsgivaren är att få syn på den, om den inte finns där man brukar leta. För den som söker jobb kan det vara svårt att hitta rätt kontakter, särskilt om man jobbar i en helt annan miljö, säger Lisa Esseen.

Hade inga kontakter

Sahbi Fadhlaoui arbetar idag som GIS-ingenjör på Kart- och lantmäterienheten, vid Samhällsbyggnad i Östersunds kommun. Men vägen dit gick inte spikrakt.

– Jag doktorerade i Frankrike 2017. När jag sedan flyttade tillbaka till Östersund, där jag tidigare bott, satsade jag på att lära mig svenska och att söka jobb. Det var svårt, eftersom jag inte hade några kontakter, säger Sahbi Fadhlaoui.

Trots Mentorsprogram på MIUN för att utöka nätverket och massor av ansökningar kom Sahbi inte ens till intervju. Till slut gav han upp drömmen att få jobba som GIS-ingenjör i Jämtland

– Jag ville jobba, och eftersom jag är lärare i grunden, sökte jag mig dit, säger Sahbi Fadhlaoui.

Skulle passa perfekt

När Arnljotskolans rektor, Nina Magnusson, träffade Sahbi tvekade hon inte att anställa honom. Sahbi började vikariera, och när han i augusti blev erbjuden en anställning skrev han på kontraktet. Han visste inte då att avdelningschefen på Kart- och lantmäteri, Torbjörn Rost, precis hade fått de sista pusselbitarna på plats för att också komma med ett erbjudande.

Två män och två kvinnor står i en trappa.

Lisa Esseen, Sahbi Fadhalaoui, Nina Magnusson och Torbjörn Rost.

– Strax före sommaren deltog jag i en träff som Rekrytera Mera arrangerade för arbetsgivare inom tekniksektorn. Det var då jag träffade Sahbi för första gången, och insåg att han skulle passa perfekt hos oss. Problemet var bara att tekniken inte fanns på plats i det skedet, så jag var tvungen att avvakta, men till slut löste det sig, säger Torbjörn Rost.

Ett dilemma

I augusti ringde Torbjörn upp Sahbi, som då ställdes inför ett dilemma; han ville ju jobba som GIS-ingenjör men hade åtagit sig ett annat uppdrag...

– Det är en del av min kultur; att om man har lovat att göra något så genomför man det. Jag var inte säker på hur min fråga skulle tas emot, säger Sahbi Fadhlaoui.

Tungt avbräck

Att hitta personal i skolvärlden är väldigt svårt. Nu var det skolstart efter sommarlovet, och Nina hade precis gjort en fantastisk rekrytering.

– Självklart var det ett tungt avbräck, men jag hade sett Sahbis CV, så det var ju ingen tvekan om att jag måste låta honom gå. Det här var ju hans livs chans och den ville jag inte stå i vägen för, säger Nina Magnusson.

– Och det är vi väldigt tacksamma för, säger Torbjörn Rost.

Vill du ha hjälp med matchning?

Eller har du andra frågor som rör kompetens och arbetskraft?

Trots en hög arbetslöshet upplever många arbetsgivare i Östersund att det är svårt att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens. Östersunds kommun hjälper dig som företagare att hitta den arbetskraft ni behöver.

Länk till sidan Kompetens och arbetskraft

Sidan uppdaterad 2019-11-26

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen