Publicerad 2019-12-06

Elintensiv industri kan bli ny basnäring i Jämtland

Östersund och Krokom ska bli målet för stora internationella investerare inom elintensiva industrier. Det är ett av syftena för The Power Regions nya projekt ”Hållbar elintensiv industri”. 
The Power Region är ett initiativ som gemensamt drivs av Östersunds kommun, Krokoms kommun och Jämtkraft AB.

Genrebild på elstolpar i mörker med ljus från en stad i bakgrunden

– Satsningen ger oss möjlighet att vara med och konkurrera om världens största etableringar. Vi är väl förberedda och har chans att etablera en ny innovativ basnäring i regionen, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersunds kommun.

Det 3-åriga projektet fick under torsdagen klart med sin finansiering. Strukturfondspartnerskapet prioriterade ansökan på 11,4 miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), vilket betyder att den totala finansieringen på 22,8 miljoner kronor är i hamn. Sedan tidigare har Region Jämtland/Härjedalen tillstyrkt 6,6 miljoner kronor.

Projektet syftar till att skapa affärsmöjligheter för både befintliga och nya företag. 

Etableringar förväntas öka

Behovet för etablering av elintensiva industrier väntas öka. Utöver fortsatt expansion inom datacenterbranschen ökar efterfrågan från andra branscher där uppbyggnaden av nya tillverkningsprocesser ställer höga krav på tillgänglig el och mark. Som exempel nämns nya fabriker för tillverkning av biobränslen, batterier, vätgas och kolfiber.

– Vi har redan mycket av infrastrukturen på plats. Hissmofors är till exempel en utmärkt plats för att utveckla regionens skogsindustri. Här finns elförsörjning, järnväg och väg, menar Björn Hammarberg, kommunalråd i Krokoms kommun.

Norden, i synnerhet Sverige, har visat sig mycket attraktivt för internationella investerare inom elintensiva industrier. De senaste åren har exempelvis Google, Amazon och Microsoft beslutat att bygga flera stora serverhallar i Mellansverige. Northvolt har beslutat bygga batterifabriker i Skellefteå och Västerås. 

Har vad som krävs

Det talas om effektbrist i stora delar av Europa. I The Power Region är utmaningen den motsatta med ett stort överskott av lokalt producerad förnybar elkraft.

– I ett internationellt perspektiv har Östersund och Krokom tillsammans med Jämtkraft ett mycket konkurrenskraftigt erbjudande till elintensiv industri. Vi har låga elpriser, god tillgång till förnybar energi och dessutom ett av världens mest stabila elnät. Med detta erbjudande hoppas jag att Jämtkraft kan vara med och bidra till regionens utveckling, säger Erik Brandsma, vd Jämtkraft.

Enbart på datacentermarknaden förväntas årliga investeringar i storleksordningen 2,4 miljarder euro i de nordiska länderna till och med 2025. 

I projektet ska regionala små och medelstora företag tillsammans med The Power Region utvecklas genom projektets aktiviteter. Regionens erbjudande ska marknadsföras för internationella investerare.

– Vi har nu en stark regional finansiering för att ta oss i in i nästa fas av utvecklingen. En ny projektorganisation ska formas och till att börja med söker vi en projektledare för omedelbar anställning, säger Magnus Lindgren, etableringsansvarig i Östersunds kommun. 

Sidan uppdaterad 2019-12-06

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen