Publicerad 2019-12-12

Nu är Lillsjöhögens nya avloppsreningsverk igång!

Det ser inte mycket ut för världen, Lillsjöhögens nya reningsverk. Men innanför dörren renas avloppsvatten med modern teknik och utan smuts och lukt.

Liten anonym faluröd byggnad

I den lilla byggnaden ryms ett reningsverk i miniformat. Reningsverket tar hand om avloppsvatten från kök, badrum och toaletter hos ett 60-tal Lillsjöhögsbor. Och reningen sker med modern teknik i ett helt slutet system.

Det gamla verket var slitet och renade inte så bra. Det blev dyrt att slamsuga brunnarna hela tiden. Det nya verket är lättsamt att jobba med. Det är ett helt slutet system så det luktar inte. Och det är rent och snyggt.

- Det blir nog flera såna här små reningsverk på strategiska ställen på landsbygden i framtiden, menar Claes Jacobsson, enhetschef på Avfalls- och avloppsanläggningar.

Så funkar det

Avloppsvattnet går först in i en mottagningstank under jord, där skräpet (som egentligen inte ska spolas ned i toaletten!) stannar kvar. Därifrån pumpas en sats avloppsvatten in i en av de två stora reaktortankarna av plast och det är här det händer! Här finns mikroorganismer som sköter nedbrytningen av bajs och matrester genom att äta upp det. Nedbrytningen går på bara tre timmar tack vare extra syresättning genom luftning. På slutet tillsätts en kemikalie som fångar den fosfor som finns i avloppsvattnet.

Sedan avstannar luftningen och allt slam får sjunka till bottnen. Slammet tas om hand och det renade vattnet släpps ut i Rörsjön. Sen börjar allt om igen med en ny sats avloppsvatten. Lillsjöhögens reningsverk har två reaktorsstankar som fylls växelvis.

En stor tank i vit hårdplast
Sidan uppdaterad 2019-12-12

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen