Publicerad 2019-12-27

Tips från konsumentrådgivare så här i mellandagarna

Fick du något i julklapp som du blev mindre glad över?
I dag är det inte fult att vilja byta en julklapp. Dock gäller det att kvitto finns, annars kan det bli svårt att få byta. Det vanligaste felet man gör är att man inte sparar ett bevismaterial för vad man köpt och när. Då är ett kvitto bra att ha.

Julen är över - julklapparna är öppnade. Vissa blev succé. Andra kanske inte landade lika rätt. Men hur gör man då om man är missnöjd, och önskar byta en julklapp? Den som ger något vill ju att vi ska få glädje av det vi fått - och det är inte lätt att alltid pricka rätt till alla man köper till. Så våga säga som det är. Sen kan du bara hoppas att kvitto finns på julklappen. Annars kan det bli svårt att få byta, berättar experten.

Står inte i lagen - upp till dig att ta reda på

Så spara alltid kvittot - det är också ett bevismaterial om du vill utnyttja din reklamationsrätt som är i tre år på ursprungliga fel. Ta också reda på om det är öppet köp eller bytesrätt. Det står inget i lagen om den rättigheten så det är inte självklart vad som gäller.

Handlar du på distans så har du också alltid 14 dagars ångerrätt från den dagen du tog tillvara varan eller tjänsten enligt lagen.

Sidan uppdaterad 2019-12-27

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen