Publicerad 2019-12-30

Varför inte bjuda på en trerätters med jämtlandstouch till nyår!

För att uppmärksamma att vi är en gastronomistad finns det på Östersunds kommuns hemsidalänk till annan webbplats en receptbank med inspirerande recept med jämtländska råvaror.
Kanske passar denna trerättersmiddag till nyår i morgon?

Maträtter från kommunens receptbank

Vårt hjärta klappar för mat! Östersund har sedan 2010 varit utvald till gastronomistad av UNESCO-nätverket Creative Cities Network (UCCN). Inte så förvånande kanske med tanke på all matkultur som finns i vår region - men ändå häftigt.

I morgon är det nyårsafton och då vill många sätta lite guldkant på middagen. Kanske vore det trevligt att göra det med jämtländska råvaror? Nedan kommer ett förslag på en trerättersmeny a la Jämtland med inspirerande lokala recept,

Gott nytt jämtländskt matår!

Knäckesnittar

med varmrökt korv och surkål – 4 portioner

Knäcke att bryta bitar av
Mjölksyrad kål
varmrökt korv
1 liten kålrot
15-25 g smör
1-2 dl mjölk
salt, dill

Gör så här:

  1. Skala och dela kålroten i mindre bitar.
  2. Koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk.
    Häll av och häll på mjölk och smör.
    Koka upp och mixa slät i mixer eller stompa i kastrullen. Smaksätt med salt.
    Behövs mer vätska så häll på, och blir den för lös, koka samman på svag värme. Lägg i spritspåse om du vill spritsa på krämen.
  3. Strimla korven och stek eventuellt lite lätt.
  4. Spritsa kålrotskräm på knäcke och toppa med surkål och strimlad korv.
    Garnera med dill.

Lammfärsbiffar

Recept för fyra personer

400 gram lammfärs
3 lökar
Salt och peppar

8 potatisar
Smör eller olja
Salt och peppar

400 gram vitkål eller broccoli
Finrivet skal och saft från en apelsin
30 gram smör
Salt o peppar

Gör så här:

1. Skär potatisen i tunna skivor, stek den gyllenbrun i omgångar.
2. Skär löken, stek den mjuk, lägg på tallrik bredvid.
3. Gör små biffar av färsen , bryn dem och stek färdigt på medelvärme, tillsätt löken mot slutet. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär vitkålen i tunna strimlor, smält smöret, lägg i vitkålen, när den är mjuk - tillsätt apelsinsaft och finrivet skal, salt ochpeppar.

Nicecream för fyra

4 handfull frysta blåbär

4-6 stycken granbarr

En skvätt grädde (eller färsk gårdsmjölk från bonden i din närhet)

Två kaffeskedar lokal honung

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i matberedaren tills du får till en mjuk massa och njut av alla moment. Fungerar även bra med frysta jordgubbar som du givetvis plockade själv under sommaren.

Sidan uppdaterad 2019-12-30

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen