Publicerad 2020-01-21

Vilket år för Östersunds idrotts- och friluftsliv!

Utveckling av frilufts­livet och anläggningar, över­syn av till­gäng­lighet, utmärkelser och arbete med fram­tidens idrott. Under 2019 har det hänt en hel del inom idrotten och friluftslivet i kommunen.

bildkollage på olika människor som tränar utomhus, som åker sitski, spelar parahockey och som cyklar mountainbike

Foto höst: Håkan Wike, Foto vintersport: Roger Strandberg

Idrotts- och friluftslivet i Östersund stannar aldrig upp. Här går utvecklingen framåt varje dag. Och på anläggningarna och runt om i friluftslivet myllrar det. Av energiska barn, flitiga motionärer och den absoluta världseliten.

Här är några saker som hänt i kommunen under 2019:

Förbättrade idrottsanläggningar

Östersunds kommun har rustat upp och utvecklat flera anläggningar, men också byggt nytt:

  • Frösö Ridcenter: Ny tillgänglighetsanpassad servicebyggnad, upprustning av befintliga byggnader och nytt bergvärmesystem för uppvärmning.
  • Friluftslivet: Nytt skyltprogram för friluftslivet sätts upp till våren 2020.
  • Mountainbikeled: Ny familjeanpassad, maskinbyggd mountainbikeled vid Gustavsbergsbacken.
  • Litsbacken: Startat upp Litsbacken och skapat förutsättningar för snötillverkning.
  • Hofvallen: Nya löparbanor, ny kastbur för diskus och slägga, 11-manna konstgräsplanen får Inom kort sin nya konstgräsmatta på plats.
  • Arbete för minskning av mikroplaster: Tagit fram skötselplaner och arbetar för att minska spridningen av mikroplaster från konstgräsplaner.

Fyra utmärkelser inom idrott

Östersund blev under året tilldelad följande utmärkelser: Årets främsta idrottskommun i Sverige, bästa evenemangskommun (mindre kommuner), andra bästa elitidrottskommun och femte bästa breddidrottskommun.

– Genom utmärkelserna kring Årets idrottskommun har Östersund som kommun tillsammans med föreningslivet, arrangörer och andra verksamhet fått ett kvitto på att vi är på rätt väg vad gäller idrotten och förutsättningar för fysiska aktivitet för alla, säger Henrik Jansson, chef för Kultur- och fritidsenheten.

Arbete kring framtidens idrott

Kommunen har också planerat för framtidens idrott. Östersund växer och det innebär att kommunen behöver säkerställa att ytor för idrott, aktivitet och friluftsliv bevaras.

Under 2019 påbörjade kommunen även ett arbete med att se över stöd till föreningar och organisationer för att möjliggöra goda förutsättningar inför framtiden.

Mängder med idrottstävlingar

Under 2019 har allt från Nordiska ungdomsspelen och Storsjöcupen till världsmästerskap i skidskytte och nationella truppcupen i gymnastik arrangerats i Östersund. Östersund har också haft världscupen i paraskidåkning, supersprint och nationsturnering i parahockey.

Och vad händer nu då?

Östersunds kommun fortsätter att utveckla kommunens idrottsverksamhet. Fokus ligger på att:

  • Synliggöra friluftslivet
  • Kartlägga och utveckla fler spontanaktivitetsytor
  • Öka tillgängligheten på kommunens idrottsanläggningar

Och alldeles runt hörnet väntar bland annat flera parasporttävlingar i absoluta världsklass, stora skidskyttetävlingar och fortsatt forskning kring rörelse och aktivitet tillsammans med Mittuniversitetet. Men också fortsatt utveckling av anläggningar, ny teknik för att locka unga till rörelse och styrdokument som säkerställer ytor för idrott i en stad som växer.

– I de kommande årens arbete kommer vi än tydligare kunna peka ut riktningen i idrottspolitiska frågor, i frågor kring anläggningar och aktivitetsytor, evenemangsfrågor samt hur förenings- och verksamhetsutvecklingen fortsatt kan formas i kommunen, säger Henrik Jansson.

Sidan uppdaterad 2020-01-21

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen