Publicerad 2020-02-04

På startlinjen uppfylls Åsas dröm

En kvinna som står på Skidstadion och ler och håller upp sina skidor på sidan om sig 

Åsa Westman bor i en egen lägenhet som är en LSS-bostad. – Jag klarar det mesta själv, säger hon. På dagarna arbetar hon på sjukhuset där hon gör kontorsarbete och går med fikavagnar till olika avdelningar. Foto: Susanne Kvarnlöf

För Åsa Westman är Special Olympics Invitational Games något hon drömt om i många år. Det är inte medaljerna som lockar utan det är att stå på startlinjen på Östersunds skidstadion och tävla mot sig själv.
– Jag tänker att jag ska göra mitt allra bästa och jag blir aldrig besviken över mig själv, säger hon.

Ni vet hur det känns när en dröm besannas? Det är precis så det känns för Åsa Westman nu. Ända sedan hon började träna längdåkning med Östersunds SK Parasport har hon velat delta i Special Olympics. Därför åker hon längdskidor med ett stort leende under uppvärmningen trots att solen inte hunnit gå upp över skjutvallen på skidstadion. Det är tidig morgon och om en halvtimme ska hon tävla.

Special Olympics Invitational Games 2020 Åre Östersund är ett breddidrottsarrangemang för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under fyra dagar tävlar 450 deltagare från 19 nationer i alpint, innebandy, konståkning, längdskidor, skate, snowboard och snöskolöpning. För Åsa Westman har det alltid handlat om längdåkning. Redan som sexåring upptäckte hon förtjusningen med sporten. Hennes mål är att bli lika bra på skate som i klassiskt.

– Det är jätteroligt att träffa kompisar i föreningen som tycker om samma sak som jag, det är en härlig upplevelse att stå på skidor. Dessutom får jag motion för hela kroppen, säger hon.

tre kvinnor som tar emot medaljer 

– I dag kände jag mig stark och jag måste säga att det är roligt att få vara på prispallen, säger Åsa Westman som nu totalt tagit två brons i tävlingarna. Foto: Susanne Kvarnlöf

Nu står hon på startlinjen i ett av sina lopp i Special Olympics. Hon är inte nervös utan i sitt huvud tänker hon att hon ska göra sitt allra bästa. Och i den tunga backen där det kan bli en aning motigt står tränaren Leif Danielsson och hejar på. Skulle det ändå bli jobbigt så har hon mantrat ”kom igen Åsa” som ekar i hennes huvud. Och det är därför hon åker över mållinjen och tar ett brons.

Men för Åsas tränare Leif Danielsson är det inte resultaten som är det viktigaste utan vinsterna är utvecklingen på det personliga planet.

– Att se hur de växer som människor och vågar något som de inte vågat innan som till exempel att ringa en sponsor, det är häftigt att vara med om. Men också viktnedgångar och medicineringar som tas bort är viktiga vinster, säger han.

Eva Dahlgren som tävlat i samma lopp som Åsa kommer med resultatlistan.

– Vad snabbt du åkte i dag Åsa, säger hon.

Åsa tittar ner på listan och utbrister:

– Det var mitt snabbaste lopp hittills, säger hon och tar en bild med mobilkameran för att föreviga resultatet.

Telefonen ringer och det är Åsas mamma som vill veta hur tävlingen gått. Åsa berättar om bronsmedaljen, hon tackar för mammans gratulationer och säger leende i mobilen:

–Det bästa är att jag vann över mig själv i dag.

en kvinna som ger sig ut i loppet

På startlinjen går Åsa Westmans dröm i uppfyllelse. Nu är hon med i Special Olympics Invitational Games. Foto: Susanne Kvarnlöf.

Special Olympics Invitational Games

  • Mellan 1-4 februari 2020 arrangeras Special Olympics Invitational Games i Östersund och Åre.
  • Det är världens största breddidrottstävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
  • Invigningen var i lördags på Stortorget i Östersund och totalt deltar 450 personer i spelen.
  • 900 funktionärer hjälper till på fyra arenor, Östersund Arena, Östersund Sporthall, Östersund Skidstadion och Duved.
  • Här utövas totalt sju idrotter, alpin skidåkning, innebandy, konståkning, längdskidåkning, short track, snowboard och snöskolöpning.
  • 19 nationer deltar.
bild på en leende kvinna som håller upp sin medalj

Åsa Westman vinner brons i dag, men det är inte konkurrensen från andra deltagare som driver henne.– Jag tävlar mot mig själv men det är kul med en medalj, säger hon. Foto: Susanne Kvarnlöf.

Sidan uppdaterad 2020-02-04

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen