Publicerad 2020-02-05

En hälsokontroll som kan förändra livet

Under Special Olympics erbjöds alla tävlande hälsokontroller. Det som är unikt för spelen i Åre och Östersund är att även LSS-boende i Östersunds kommun fått inbjudan. Hur gick det till? Jo, allt började med en fråga från kommunen.

en glad person som sitter på en stol och tränar sin hand

Ann-Marie Persson får frågan om var hon i kroppen brukar känna stress. Ofta är det i magen tycker hon. Ett sätt att ta bort känslan kan vara att använda en stressboll. Varje deltagare får med sig en boll hem. Foto: Susanne Kvarnlöf.

– Det är bra att vi på gruppboendet också får gå på det här, vi behöver också lära oss, säger Ann-Marie Persson som är en av de personer som nappat på erbjudandet om en gratis hälsokontroll.

en man sitter på en stol och tittar in i kameran

Eric Jibor är verksamhetsutvecklare på Sektorn Funktionshinder på Vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun. – Jag är väldigt nöjd över deltagandet i dag, säger han. Foto: Susanne Kvarnlöf.

Eric Jibor är verksamhetsutvecklare på Sektorn Funktionshinder på Vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun. När Eric i höstas hörde om Special Olympics Invitational Games och de hälsokontroller de genomför, ställde han frågan till Special Olympics om kommunens boende också kunde få ta del av Healthy Athletes, som hälsokontrollerna heter.

– Detta ger oss en möjlighet att utvärdera och förbättra vårt hälsofrämjande arbete för målgruppen, säger han.

Ger verktyg som förbättrar livet

Det finns lite forskning om hälsan för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Men man vet att de rör sig mindre, äter sämre, får sjukdomar som är undvikbara och har sämre tillgång till hälso- och sjukvård. Efter den här dagen kommer kommunen få olika nycklar till hur de kan förbättra livet för dessa människor.

– Kan du måla något du blir glad av, frågar Klas Zetterlund som är en av volontärerna som arbetar här i dag.

Ann-Marie Persson är just nu på Strong minds, en av de sju stationerna som hon besöker i dag och här får hon lära sig stresshantering.

– Jag målar Rosi, min gamla katt, säger hon.

Två personer som sitter och ritar på papper

Klas Zetterlund som utbildar sig till psykolog är volontär här i dag och han målar tillsammans med Ann-Marie Persson. – Genom att titta på en positiv bild kan man ändra sina känslor så att man blir glad igen, säger han. Foto: Susanne Kvarnlöf

Hälsotest som innefattar syn, hörsel, fothälsa, munhälsa och fysiska tester

Under hälsotestet som Ann-Marie Persson gör på Campus kommer hon även få kontrollera sin syn och hörsel, om hon behöver nya glasögon så får hon det gratis. Fothälsa och munhälsa ingår också plus fysiska tester.

Nu är Ann-Maries teckning färdig.

– Det här handlar om att ändra tankar man har genom att associera till bilden. Känner du dig stressad och nervös så kan du titta på den här bilden, andas lugnt eller sätta på dig hörlurarna och lyssna på dansband som du sa att du gillar, säger Klas Zetterlund.

– I fikarummet tar jag inte på mig några hörlurar, där vill jag höra vad alla säger, säger Ann-Marie och skrattar.

Hon tar med sig sin teckning och vandrar vidare till andningsträningen.

bild på två personer som blåser på varsin papperssnurra

Att ta långa, djupa andetag är bra om man är stressad. – Det är så bra att få en check på att allt är okej, säger Ann-Marie Persson. Foto: Susanne Kvarnlöf.

Möjliggör lösningar på hälsoproblem

Under dagen är det cirka 60 personer från LSS-boenden i kommunen som deltagit i testerna, de som behöver glasögon kommer att få dessa levererade under de närmsta dagarna då glasögonen tillverkas under natten och transporteras med flyg hit.

– Det här besöket kan förändra deras liv och är nästan för bra för att vara sant. Vi vet från tidigare undersökningar på svenska atleter i Special Olympics, att två tredjedelar haft problem med sina fötter. Ibland kan det ha varit på grund av att man haft fel skostorlek. Personer som man trott nästan varit döva har genomgått hörseltest och det har visat sig att personen har en vaxpropp. Den här dagen är en absolut höjdpunkt och jag ser fram emot att få se resultaten om hur det ser ut hos just medborgare på Östersunds LSS-bostäder, säger Eric Jibor.

två personer tränar

Hälsokontrollerna genomförs under tre dagar i Mittuniversitetets lokaler i Östersund och det tar cirka fyra timmar att göra alla tester. Åsa Westman gör fysiska tester. – Jag har nog bra värden eftersom jag tävlar i längdåkning, men det är bra att få kolla så allt står rätt till i kroppen, säger hon. Foto: Susanne Kvarnlöf.

Faktaruta om Healthy Athletes i Sverige

För första gången har Healthy Athletes genomförts i Sverige. 200 volontärer, bland annat läkare, psykologer, tandläkare och sjuksköterskor har ställt upp och arbetat gratis under de tre dagar som de över 1000 hälsoundersökningarna gjorts i Östersund.

Hälsotesterna genomförs på sju stationer och alla tester är utformade för att minska risken för skador för personer med intellektuell funktionsnedsättning. De sju stationerna är:

  • Fit Feet (fötter)
  • FUNfitness (fysisk status)
  • Health Promotion (levnadsvanor)
  • Healthy Hearing (hörsel)
  • Opening Eyes (ögon)
  • Special Smiles (tand- och munhälsa)
  • Strong Minds (psykiskt välmående).
Sidan uppdaterad 2020-02-05