Publicerad 2020-02-05

Nytt projekt ska stärka personer med intellektuell funktionsnedsättning

I ett nytt projekt utvecklar forskare på Mittuniversitetet tillsammans med aktörer i friskvårdsbranschen träningsprogram som ska hjälpa personer med intellektuell funktionsnedsättning att börja träna.

Hälsokontrollerna under Special Olympics genomfördes tidigare i veckan. Nu tar Mittuniversitetets forskare ett steg till och lanserar ett nytt forskningsprojekt. Foto: Pelle Fredriksson, Mittuniversitetet.

− Det finns rapporter som visar att hälsoläget för personer med funktionsnedsättning är tio gånger sämre än för övriga befolkningen. Personer med intellektuell funktionsnedsättning når sällan den rekommenderade dagliga dosen av fysisk aktivitet och det här vill vi bidra till att förändra, säger Elisabeth Hansen, forskare vid Nationellt vintersportcentrum på Mittuniversitetet.

Forskning visar att personer med intellektuell funktionsnedsättning har generellt högre BMI och löper större risk att drabbas av högt blodtryck och fetma. Det kan i sin tur leda till hjärt- och kärlsjukdomar, vilket skulle kunna motverkas med fysisk aktivitet.

50 deltagare

I det nya forskningsprojektet ska 50 vuxna män och kvinnor över 18 år medverka, 30 av dessa har en intellektuell funktionsnedsättning och bor på kommunala gruppboenden i Östersund. I projektet medverkar också 20 chefer och anställda på dessa gruppboenden samt tränare.

− Upplägget syftar till att träningen ska fungera i vardagen, det vill säga även efter projekttiden. Målet är att integrera träningen i kommunens verksamhet på boendet och på befintliga träningsanläggningar för att ge personer med intellektuell funktionsnedsättning bättre möjlighet att träffa nya människor och därigenom känna sig som en mer aktiv del av samhället, säger Magnus Zingmark, forskningsansvarig vård- och omsorgsförvaltningen, Östersunds kommun.

Under tolv veckor kommer deltagarna träna tre 50-minuterspass per vecka. Projektet inleds och avslutas med intervjuer och fysiska tester för att utvärdera de faktorer som påverkar fysisk aktivitet och hälsa.

Viktig effekt

Forskningsprojeket pågår till och med 2021 och träningsperioden planerar att genomföras kommande höst. Satsningen finansieras delvis genom samarbetsavtalet mellan Mittuniversitetet och Östersunds kommun.

− Special Olympics har bidragit till att samhället har satt fokus på den här gruppens hälsa och man kan absolut se det här projektet som en direkt effekt av det arbetet. Vi vill nu bidra till att långsiktigt lyfta de här frågorna, säger Marie Ohlsson, forskare vid Nationellt vintersportcentrum.

Sidan uppdaterad 2020-02-05

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen