Publicerad 2020-02-10

Minskad hyressubvention men ökad möjlighet till bostadstillägg

Från och med 1 januari höjdes summan som medborgare över 65 år kan söka bostadstillägg för. Det innebär att fler personer får mer pengar i bostadstillägg. Kommunen minskar därför hyressubventionerna.

Bild på små färgglada figurer som stoppar pengar i en spargris

Alla medborgare över 65 år kan nu få bostads­tillägg på en hyra upp till 7 000 kronor. Tidigare var gränsen 5 600 kronor. Under många år har Vård- och omsorgsnämnden subventionerat hyrorna för äldre som bor i särskilt boende eller LSS-bostad genom att betala den del av hyran som överstiger 5 600. kronor. Från och med 1 mars 2020 betalar nämnden bara den del av hyran som överstiger 7 000 kronor.

Du ansöker om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten

Hur mycket bostadstillägg du som fyllt 65 kan ha rätt till beror förstås på bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar. Har du en total pension inklusive tjänstepension under 16 500 kronor efter skatt, bör du göra en preliminärberäkning för att se om du har rätt till bostadstillägg. Som mest kan bostadstillägget bli 6 540 kronor per månad. Exemplet gäller för dig som bor ensam.

På Pensionsmyndighetens webbplats kan du beräkna din möjlighet för bostadstillägg och göra en ansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2020-02-10