Publicerad 2020-02-13

Positivt möte i Stockholm när Östersund på nytt är aktuell som tänkbar militärstad

Östersund var under många år en riktig militärstad med tre regementen. Nu är ett tänkbart scenario att Östersund på nytt kan bli en militärstad – en punkt som i dag tagits upp i försvarsutskottet i Stockholm:
- Vi är tacksamma att vi fått en bra möjlighet att berätta om alla de fördelar som gör Östersund till bästa platsen att återetablera försvarsverksamhet, säger Anders Wennerberg.

Kommunstyrelsens ordförande Bosse Svensson (C), oppositionsrådet Niklas Daoson (S), kommunalrådet Pär Jönsson (M) och kommundirektör Anders Wennerberg

Kommunstyrelsens ordförande Bosse Svensson (C), oppositionsrådet Niklas Daoson (S), kommunalrådet Pär Jönsson (M) och kommundirektör Anders Wennerberg på plats i Stockholm.

Kommunstyrelsens ordförande Bosse Svensson (C), oppositionsrådet Niklas Daoson (S), kommunalrådet Pär Jönsson (M) och kommundirektör Anders Wennerberg är under torsdagen på plats i Stockholm med anledning av att Östersund på nytt är högaktuell som tänkbar framtida militärstad.

Östersund, Falun, Härnösand och Sollefteå


Försvarsberedningen presenterade förra året sin slutrapport som bland annat pekade på att Sverige behöver två nya mindre regementen - och det är fyra orter som anses vara försvarspolitiskt mest intressanta: Östersund, Falun, Härnösand och Sollefteå. I torsdags förra veckan var Sollefteå och Härnösand på besök hos försvarspolitikerna i huvudstaden. Den här torsdagen var det Östersunds tur – och under torsdagen fick fyrklövern som tidigare nämnts en halvtimme på sig att presentera Östersund inför försvarsutskottet i Stockholm. 30 viktiga minuter då det som ligger i potten är att Östersund på nytt skulle kunna få chansen att leva upp som regementsstad:
- Mötet kändes mycket bra. Utskottet visade stort intresse för det vi berättade och visade. Nu kommer vi fortsätta arbetet med att visa varför Östersund ska bli en viktig plats för försvaret igen, säger kommundirektör Anders Wennerberg.

Även Bosse Svensson är positiv


Ett inriktningsbeslut, alltså ett försvarsbeslut för åren 2021 till 2025, läggs i riksdagen nu i höst. Enligt kommunens egen försvarsutredning finns förutsättningarna att "snabbt och kostnadseffektivt" bygga upp försvaret i Östersund.

Kommunstyrelsens ordförande Bosse Svensson, (C), är även han positiv och förhoppningsfull på plats i Stockholm:
– Vi erbjuder en möjlighet till en mycket snabb och kostnadseffektiv återetablering här, konstaterar han.

Sidan uppdaterad 2020-02-13