Publicerad 2020-02-18

Östersund firar 10 år som gastronomistad

10 år av gastronomiska utbyten, arrangemang och samarbeten inom mathantverk.

bild där en person förbereder mat

Foto: Tina Stafrén

Östersund och Region Jämtland Härjedalen är sedan 2010 utsedd till Creative City of Gastronomy av FN-nätverket UNESCO Creative Cities Network (UCCN). Östersund är utsedd inom gastronomi och är den enda svenska staden inom gastronominätverket som idag består av 36 städer från hela världen.

Utöver gastronomi så kan städer vara medlem även inom andra kulturgenrer som till exempel musik, litteratur och design. Totalt är 246 städer runt om i världen med i nätverket och arbetar aktivt tillsammans med FN:s hållbarhetsmål.

Småskaligt mathantverk, hög kvalitet på produkter och kreativ kokkonst

Östersund och länet utnämndes till gastronomistad tack vare ett medborgarförslag från en kreativ matentreprenör från Östersund. Östersund fick därefter utnämningen för att länet jobbar aktivt med småskaligt mathantverk och kopplar det till turism och kultur.

Här finns med andra ord lokalt tillverkade produkter av hög nivå, gott om kreativ kokkonst, spännande matupplevelser och en stark tradition av lokalt mathantverk i nära anslutning till den rena naturen, den rika kulturhistorien och inte minst entusiastiska, matintresserade människor.

Det här har utmärkelsen gett

Vad har då hänt under de 10 senaste åren? Jo, framförallt massor av spännande arrangemang, utbyten och värdefulla samarbeten. Bland annat detta:

  • Östersund var värd för UCCN-nätverkets årsmöte 2016. Över 250 delegater från 52 länder fick uppleva en gastronomi- och kulturvecka och ta del av en internationell forskningskonferens på Mittuniversitetet.
  • Ungdomsutbyten! Under åren har det varit två erasmusprojekt där både Lugnviksskolan, Jämtlands gymnasium, Eldrimner och Torsta naturbruksgymnasium varit involverade.
  • Östersund fick Svenska Unescopriset 2017
  • 2019 samverkade kommunen med Mittuniversitetet i deras satsning på ett internationellt masterprogram: Food City Design. Programmet genomförs i fyra av Unescos gastronomistäder: i Spanien, Italien, Norge och så Östersund i Sverige.
  • Den kinesiska staden Shenzhen la sin världsutställning ”Shenzhen Design Talent Award”, SZ-DAY i Östersunds kommun. Utställningen invigdes av kulturminister Alice Bah Kunke.
  • Sveriges regering utsåg Östersund till Årets matlandethuvudstad 2011. Produkterna, matföretagarna och den spännande kulturen var huvudorsaken till utmärkelsen, men utmärkelsen från Unesco spelade också en viktig roll i utmärkelsen.
  • Företagare i länet har via utmärkelsen blivit inbjudna till massor av evenemang runt om i världen av andra städer som är med i nätverket. Exempelvis har kockar från Jazzköket lagat mat i Spanien och Macao. Bagare har varit på utbyten i Krakow och personal från Torsta Naturbruksgymnasium har varit på matfestival i Parma.
  • Östersund har också tagit emot studiebesök från många andra städer. Både de som vill komma med i gastronominätverken och de som redan är med. Exempelvis städer från Australien, Taiwan och Kina.
  • Utmärkelsen Creative City of Gastronomy har också varit en drivkraft i många stora regionala matprojekt som Östersunds kommun och regionen drivit tillsammans med regionala aktörer, såsom Torsta AB, Lantmännens Riksförbund, Länsstyrelsen, Jämtland Härjedalen Turism och Mittuniversitetet.
  • Sist men inte minst har utmärkelsen lett till många spännande möten med fantastiska entreprenörer, kockar, företagare och kulturutövare ifrån vårt län och från städer och regioner i hela världen.
Sidan uppdaterad 2020-02-18