Publicerad 2020-02-19

Så jobbar fritidsgårdarna med trygghet för unga

Mer personal införs och fler föräldrar efterfrågas för att fritidsgårdarna ska vara ett tryggt och positivt sammanhang för alla unga att vistas i.

I lördags kväll tillkallade fritidsledare på Torvalla fritidsgård polisen efter ett slagsmål mellan ett tiotal ungdomar. Polisen fann tillhyggen som ungdomarna haft med sig till fritidsgården. Ungdomarna avvisades från fritidsgården som därefter stängde för kvällen. Ärendet är polisanmält.

Mer personal framåt

Efter detta kommer det bli mer personal på plats. Från dagens tre till fyra under fredagar och lördagar när det är som flest unga på plats. Fritidsgården är nämligen välbesökt, under lördagskvällen hade ett 60-tal unga samlats på gården. På plats kan de unga spela spel, titta på tv, spontanidrotta och hänga med personal och kompisar.

På fritidsgården finns också många olika grupper, till exempel mekar-, musik eller cafégrupper beroende på vad de unga tycker om att göra.

- Grunden för fritidsgårdarnas verksamhet handlar om att förebygga och skapa ett tryggt och positivt sammanhang för de unga som vill ha ett ställe att hänga på. Vi vet att det finns unga som har det tufft och där gör fritidsledarna ett fantastiskt jobb med insatser av olika slag. Men med den efterfrågan som finns på verksamheten behöver vi vara fler som kan prata med ungdomarna. Att arbeta med att skapa framtidstro och mobilisera resurser för att varje individ skall få vara sitt bästa jag är en process som kräver tid och utrymme, säger Johan Nordin som är chef för fritidsgårdarna.

Ökat intresse från föräldrar efterfrågas

Förutom mer personal, efterfrågas också fler föräldrar.

- Alla föräldrar är varmt välkomna att besöka våra fritidsgårdar, både för att se hur verksamheten fungerar och också för att ta ett gemensamt ansvar för barnen. Torvalla som en trygg plats att leva på är allas ansvar och att vi som fritidsgård har en tät dialog med både föräldrar, skola och de som arbetar där är en framgångsfaktor för oss, säger Johan.

Sidan uppdaterad 2020-02-20

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen