Publicerad 2020-02-20

Efter hot och censur - i Östersund har Suzanne hittat sin fristad

Suzanne Ibrahim från Syrien är Östersunds första fristadsförfattare – och har precis fått permanent uppehållstillstånd. Vintern för två år sen kom hon hit i största hemlighet – endast hennes bror och far visste att det var till Östersund hon tog sin tillflykt.
- Artister, journalister och författare lever under hot i Syrien. Jag kunde inte ens berätta för mina närmaste att jag skulle hit från början utan sa att jag skulle till Bulgarien, berättar hon.

Fristadsförfattaren Suzanne Ibrahim

Livet som författare i hemlandet Syrien var en total kontrast mot livet i Östersund.
Här råder både yttrandefrihet och demokrati. En självklarhet för oss – och för Suzanne – men så såg inte tillvaron ut i Syrien. Långt ifrån. Där gällde det att tänka sig för till och med när man skulle skicka ett sms. Att undvika ord som demokrati eller frihet då sms:en förmodligen skulle censureras och aldrig skickas iväg. För att inte tala om svårigheterna att försöka jobba som en oberoende författare och journalist.

”Den farliga triangeln”

- Yttrandefriheten i Sverige är raka motsatsen till hur det ser ut i hela mellanöstern. Det är komplicerat där med religion och politik och man får varken se, höra, skriva eller läsa vad man vill, säger Suzanne Ibrahim och fortsätter:
- I Syrien får man inte skriva fritt om religion, politik, eller sex. Det kallas för den farliga triangeln men jag har skrivit om dessa ämnen ändå. Såklart. Jag ser det som min skyldighet. Journalisterna bör skriva om problemen med samhället. Inte om ytliga, oviktiga saker. Jag vill försvara andra, och vara en röst för dem som inte kan eller vågar tala själva. Men detta ledde självklart också till att jag levde under hot.
Som journalist har Suzanne Ibrahim publicerat många artiklar i syriska dagstidningar och tidskrifter med särskilt fokus på kultur, mänskliga relationer och kvinnors rättigheter.

Dagbok från Syrien

I boken ”När vinden exploderar mot min hud”, en dagbok från Syrien under åren 2011 och 2012, skriver hon om den syriska vardagen och om människornas tillvaro under kriget. Just nu skriver hon på uppföljaren – och det är ofta på Östersunds bibliotek som hon sitter för att skriva.
- Biblioteket är som ett andra hem för mig. Det är litet jämfört med biblioteken i Damaskus, men varmt, och så är det något med alla växter här. Jag tror att det påminner mig om de fina minnen jag har från Syrien. Jag älskar Östersunds bibliotek för mycket, jag är här jämt, säger Suzanne och skrattar.
Suzannes status just nu är annars att hon efter två år som fristadsgäst i kommunen har beviljats permanent uppehållstillstånd och väljer att stanna i Östersund.

”Legenden om monstret i djupet”

- Jag tror att jag är en ganska bra ambassadör för Östersund, eftersom jag älskar den här staden, säger hon och skrattar innan hon fortsätter:

-Det jag älskar mest här i Östersund är att naturen är så nära. Du behöver ingen bil för att komma till skogen eller sjön, och jag älskar Storsjön och legenden om monstret i djupet. Sånt är bra för fantasin för en författare. Och det är inte bara naturen jag uppskattar utan människorna, kulturen, ett nytt sätt att leva. Jag har nu fått uppleva och lever sådant som jag annars bara läst om.

Fakta: Fristadskonstnärer

  • Icorn är en internationell medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet. Genom nätverket erbjuds kulturskapare som inte kan verka fritt i sina hemländer fristadsplatser i olika städer. Det finns över 60 fristäder i världen varav 25 städer finns i Sverige. Av de svenska städerna/regionerna är 22 aktiva och tar emot fristadskonstnärer.
  • Östersunds kommun avslutar nu arbetet med sin första fristadsgäst Suzanne Ibrahim, och förbereder mottagande av nästa konstnär som kommer någon gång under våren 2020.
  • Fristadskonstnärer är ett brett begrepp som innefattar journalister, konstnärer, poeter, skribenter, författare, bloggare, musiker, skådespelare och fotografer.
Sidan uppdaterad 2020-02-20

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen