Publicerad 2020-03-19

Två timmars fri parkering i Östersunds centrum från den 20 mars

Kommunen erbjuder från och med fredag den 20 mars till den 30 april, två timmars fri parkering i röd zon på de allmänna, kommunala p-platser utomhus i Östersunds centrum. Det är ett sätt för kommunen att underlätta för de lokala företagen i centrum, inom framför allt handel, restaurang och café, som med anledning av coronaviruset tappat en stor del av sitt kundunderlag. Stortorget töms på snö för att frigöra ytterligare parkeringsplatser.

parkeringsbiljett

Destination Östersund kommer att ta fram parkeringskort som kommer att fungera som en P-skiva. Parkeringskorten finns redan nu att hämta i Turistbyrån, öppet till 15.00, och från och med i morgon fredag i de flesta butiker och restauranger i centrum. Man får ta max två parkeringskort åt gången. P-skivor, oavsett var den kommer ifrån, går också bra att använda.

- Vi på Destination Östersund följer noga utvecklingen inom besöksnäringen med anledning av coronaviruset. Besöksantalet i stadskärnan minskar och vi både träffar och pratar dagligen med väldigt många oroliga företagare. Nu är det viktigare än någonsin att stötta våra lokala företag inom handel, restauranger, caféer, hotell och andra verksamheter. Alla dessa företag har redan nu stora utmaningar. Vi har tillsammans med kommunen beslutat att tömma Stortorget på snö. Självklart känns det lite tråkigt när vi nu har Snow Heart Arena på plats för allmänheten, men nu är det viktigare att förenkla möjligheten för kunderna att besöka centrum, säger Calle Hedman, centrumutvecklare, Destination Östersund.

Kommundirektör Anders Wennerberg har satt samman en stabsgrupp, som har frekventa möten för att kunna fatta olika beslut bland annat utifrån de riktlinjer som kommer från regeringen. Det är dessutom viktigt att ha nära kontakt med näringslivet i kommunen och det görs bland annat via Näringslivskontoret. Att tillgängliggöra parkeringar är ett önskemål från företagen i centrum.

- Vi får in många förslag till kommunen som vi tittar på i rask takt. Situationen är unik och samtidigt som vi fokuserar på att hindra smittspridning och vår kärnverksamhet vidtar vi åtgärder för att på olika sätt bland annat hjälpa våra lokala företag. Med coronaviruset har hela samhället fått en helt ny utmaning. Därför gör vi olika direkta insatser nu, som att förenkla för människor att parkera i stan. Besöksnäringen är en basnäring som genererar både arbetstillfällen och skatteintäkter till kommunens medborgare, säger Anders Wennerberg, kommundirektör, Östersund.

Mer information kring Parkeringskorten kommer att finnas på www.destinationostersund.se/friparkeringlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2020-03-19

Spar tid med vår mobilapp!

Få senaste nytt från kommunen direkt i byxfickan. Du når snabbt alla mobila tjänster som du har nytta av i din vardag.

Ringer du Kundcenter via appen kan du också kapa vänte­tiden med upp till 60 sekunder.

Läs mer om mobilappen och ladda ner den redan idag!

En hand håller en smartphone med Östersundsappen