Publicerad 2020-03-25

Här förvandlas gammal oh-plast till nya skyddsvisir för sjukvården

Det råder brist på skyddsutrustning inom sjukvården. Men det finns gott om uppfinningsrikedom och initiativförmåga. Därför pågår storskalig tillverkning av skyddsvisir på kommunens vård- och omsorgsförvaltning.

Två högar med färdigtillverkade visir ligger på ett bord.

Några av de skyddsvisir som staben på vård- och omsorgsförvaltningen tillverkat.

– Det här är helt andra sysslor än vi har normalt, säger Tommy Ceder, e-hälsostrateg på VOF-staben vid Tavelbäcken där ”visirfabriken” just nu går för högtryck.

Bara under onsdagsförmiddagen resulterade ivrigt pysslande i 500 nya visir.

Tillverkningsnyckeln heter overhead-film, även kallad oh-plast. Idén att göra skyddsvisir uppkom i region Sörmland, som även delade med sig av sin nya kunskap på nätet.

Staben på vård och omsorg snappade upp tricket och inledde med att göra 250 skyddsvisir av oh-filmerna, som ju annars är en nästan helt utgången produkt nu för tiden.

I samma veva gick Tommy Ceder med flera ut med ett upprop på sociala medier och efterlyste företag och privatpersoner som kunde tänka sig att skänka fler plastfilmer till nytillverkningen.

Vilket gensvar!

Gensvaret blev enormt. Till exempel dammsög Barn- och utbildningsförvaltningen sina förråd och hittade upp emot 8 000 oh-filmer, och totalt ligger nu strax över 10 000 plastfilmer och väntar på att förvandlas till viktiga skydd i sjukvårdens tjänst.

VOF-stabens medarbetare hjälper till med den nya sysslan i mån av tid.

– Det blir lite av terapi, förklarar Tommy Ceder. Bäst funkar det när vi är åtta–nio personer samtidigt, och med den produktionstakten kan vi ju fixa runt 1 000 skyddsvisir per dag.

Skyddsvisiren är av engångstyp. Platsen klarar nämligen inte tvätt med desinfektionsmedel (som det för övrigt också råder brist på). Nämnas ska också att oh-visiren inte är godkända av arbetsmiljöverket. De är över huvud taget inte testade.

Fler hakar på

Men här finns ett undantag för reglerna om sjukvården själv är producent för utrustningen. Arbetsmiljöverket har också gått ut med att man inte tänker stoppa de nya metoderna.

– Vi resonerar som så, att det är bättre att ha dessa visir än inga alls, menar Tommy Ceder.

 

Enligt uppgift är det fler kommuner som hakat på det nya sättet att göra egna skyddsvisir. Visir som efter användandet naturligtvis återvinns enligt gällande sophanteringsrutiner.

– Det är kul att kunna bidra, och att hjälpas åt. Vi kör på så mycket vi hinner, säger Tommy Ceder.

 

En kvinna står vid ett bord och monterar saker.

Ulrika Paulsson i full färd med att montera detaljer på nya skyddsvisir.

Sidan uppdaterad 2020-03-25