Publicerad 2020-04-24

Tusen förkläden om dagen när kommunen startar egen fabrik

Jakten på skyddsutrustning till vården leder nu till att Östersunds kommun startar en egen tillverkning av långärmade skyddsförkläden. Produktionen ska ske med hjälp av volontärer.
– Förkläden är en basal skyddsprodukt, men just nu svårast att få tag i. Nu hoppas vi kunna tillverka 1 000 förkläden per dag, säger Anders Wennerberg, kommundirektör.

Man i skyddskläder

Östersundsbördige Hans Hemmingsson kommer upp från Stockholm för att hjälpa till med starten av förklädesfabriken.

Idén med nytillverkningen kommer från Förklädesfabriken i Farsta där man tillverkat skyddsförkläden under en tid. Östersundsbördige Hans Hemmingsson kontaktade kommunstyrelsens ordförande, Bosse Svensson, och har nu tagit med sig idén som Förklädesfabriken frikostigt bjudit på, och kommer att hjälpa till med produktionsstarten i Östersund, förmodligen i Sporthallen.

– Allt har gått väldigt snabbt, men det är också viktigt att komma till skott direkt. På måndag har vi första mötet och jag har sagt att produktionen ska vara igång på onsdag. Det är så stort engagemang hos alla inblandade att jag faktiskt tror att det kan gå, säger Anders Wennerberg.

Jaktlund projektledare

Projektledare i Östersund blir en känd initiativtagare och idéspruta – Simon Jaktlund. Han ska vara projektets drivande motor, sköta marknadsföring och se till att värva volontärer till fabriken. Bland annat med hjälp av olika frivilligorganisationer.

Kommunen kommer också att tillhandahålla viss personal, till exempel arbetsledare.

– Fabriken ska initialt vara igång åtta timmar om dagen, fem dagar per vecka. Den får ses som ett komplement till andra lokala initiativ som finns sedan tidigare, menar Anders Wennerberg.

Sidan uppdaterad 2020-04-24