Publicerad 2020-04-30

Naturvårdsverket ger högsta betyg till Östersunds friluftsliv

Östersund en av de fem bästa friluftskommunerna i Sverige enligt Naturvårdsverkets årliga utmärkelse ”Sveriges friluftskommun”.

i förgrunden två personer som är ute och springer, i bakgrunden milsvid utsikt över Storsjön och fjällen

Foto: Håkan Wike

Östersunds kommun fick tillsammans med fyra andra kommuner full pott, det vill säga maxpoäng, i undersökningen i de tre kategorierna:

  • Planer för friluftsliv
  • Information och samarbete
  • Aktiviteter inom friluftsliv

De andra fyra kommunerna är Jönköping, Härryda, Olofström och Sundsvalls kommun där Jönköping knep förstaplatsen tack vare sitt goda arbete, samt det goda exempel de bifogat för att visa hur kommunen arbetar med friluftslivet.

Östersund satsar på friluftslivet och tidigare undersökningar har visat att Östersunds goda möjligheter till fritid och friluftsliv är en av de viktigaste orsakerna till varför många väljer att bosätta sig här.

– Detta är ett fantastiskt kvitto på att Östersunds kommun verkligen har ett friluftsliv att vara stolta över, och att det arbete vi har gjort och fortsätter att göra ger resultat. Jag är väldigt glad över att vi och våra föreningar kan underlätta för våra medborgare att hitta ut i naturen, och att våra politiker väljer att satsa på arbetet med friluftslivet, säger Mia Wiktor, friluftsutvecklare på Östersunds kommun.

Mer om Sveriges friluftskommun

Utmärkelsen utgår från en undersökning av arbetet för friluftsliv. Kommunerna svarar på frågor om planering, information, samarbete och aktiviteter. I år deltog 231 av Sveriges 290 kommuner i undersökningen som genomförts varje år sedan 2010.

Ta del av rapporten "Sveriges friluftskommun 2020" från Naturvårdsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om utmärkelsen hos Naturvårdsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2020-04-30