Publicerad 2020-05-08

Har du ett tomt hus? Någon annan kanske vill bo i det!

Många som vill flytta till Östersunds kommun vill gärna bo på landet, men har svårt att hitta boende. Samtidigt finns det många hus som står tomma och inte når marknaden. Det vill Östersunds kommun göra något åt!

Vit villa och utsikt över ett sommar landskap.

1 500 tomma hus i kommunen

I slutet av 2019 gjorde Östersunds kommun en inventering av tomma bostäder på kommunens landsbygd. Genom att använda fastighets- och invånarregistret har vi hittat cirka 1 500 hus eller småhus där det inte finns någon folkbokförd. Till de som äger de husen har vi skickat ett brev för att uppmärksamma att om de vill sälja eller hyra ut sitt hus så finns det människor som är intresserade av huset.PDF

- Vi vet inte vad det är för skick på husen vi har fått fram i inventeringen, men vi hoppas att det finns hus som det går att bo i utan massiva renoveringar. Inventeringen vill vi ska bidra till att det börjar röra sig på bostadsmarknaden och att tomma hus slipper stå tomma, säger Sara Larsson som jobbar med projektet på Näringslivskontoret, Östersunds kommun.

Utan värde för någon, drömboende för någon annan

Det kan finnas flera hinder för att hyra ut eller sälja sitt hus, det kan vara samägarskap eller att det känns för omständligt. Östersunds kommun vill väcka tanken hos de som äger hus utan att bo i dem, så att hus slipper stå tomma och folk som vill flytta till landet kan hitta bostad.

- En del av de som har ett tomt hus kanske inte ser något värde i det, eller inte tror att någon vill bo i det. Medan det för någon annan är ett drömboende, säger Sara Larsson.

Bostadsannonser på Leva i Östersund

På webbplatsen Leva i Östersundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kommer det att finnas möjlighet att publicera annonser, både för de som vill hyra ut sitt hus och för de som vill hyra ett hus. Vill någon sälja sitt tomma hus finns det ett kontakformulär som skickas till mäklare som är intresserade av att hjälpa till med försäljningen.

Projektet Tomma hus är en del av projektet Lokal Näringslivsutveckling som ska stärka utvecklingen av en hållbar arbetsmarknad och ett attraktivt näringsliv i hela Östersunds kommun.

Sidan uppdaterad 2020-05-08