Publicerad 2020-05-28

Chef i Östersunds kommun nominerad till årets boendechef

Ingela Håkansson som är enhetschef på Ängegården I Östersunds kommun, har nominerats till årets Boendechef i utmärkelsen White Guide Senior.
- Det är otroligt glädjande och smickrande att ha blivit nominerad men jag vill verkligen inte ta åt mig äran själv. Detta bygger helt på ett bra samarbete med kostenheten, kökspersonalen och omvårdnadspersonalen, säger Ingela Håkansson.

White Guide-senior-logotype

White Guide Senior är en utmärkelse som inom olika kategorier vill uppmärksamma seniorboenden som inser kraften i goda och näringsriktiga måltider. Man uppmuntrar samarbete över gränserna – där alla tänkbara roller på ett seniorboende är med och skapar en helhet kring måltider och omsorg. Och när en testpatrull nyligen besökte Ängegården blev de minst sagt imponerade.

- Samarbetet mellan kök och boende är så tight och kreativt. Problem blir ofta lösningar - ett dreamteam, säger Ulrika Arnell, projektledare och testare för White Guide Senior.

”Viktigt att vara en förebild”

White Guide Senior lägger stor vikt vid den mänskliga faktorn – där personligt engagemang, initiativförmåga och kompetens är med och skapar den yrkesstolthet som eftersträvas i de offentliga köken. Ingela Håkansson är ödmjukt glad över nomineringen efter att hennes äldreboende testats av White Guide Senior.

- Måltiderna är en viktig och central del av våra medborgares liv – därför ska de vara inbjudande, trevliga och något att längta efter, säger Ingela och fortsätter:

- Vi har satsat på att få fram produkter som kan färdigställas ute på avdelningarna så att medborgarna ska få känna lukten av till exempel nybakade bullar eller kakor genom att köket förbereder deg eller smet.

Måltidsprojektet

På Ängegården har man också samtalat om måltiderna ur flera andra perspektiv. Bland annat i ett socialt perspektiv, ett rehabiliterande och habiliterande perspektiv och ett sårläkande perspektiv för medborgarna. De startade också något de kallar måltidsprojektet, som dels handlar om vad de beställer och serverar, men där man också har också genomfört matsvinnsmätningar.

- Vi har satsat på måltidsombudens roll genom utbildning och att de deltagit i träffar där de fått provat på olika livsmedel och sedan provat sig fram, till exempel genom att servera våra medborgare olika berikade proteinshots med olika smaker och konsistens.

* White Guide-Juryn består av cirka tio 10 personer, det vill säga de som är ute och testar all mat, samt Lotta Bergkvist som är juryordförande. Vinnarna utses den 15 september.

Sidan uppdaterad 2020-05-28