Publicerad 2020-05-28

De här rekommendationerna gäller för att föreningar ska få nyttja kommunens idrottsytor och träningsanläggningar

Östersunds kommun har beslutat att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att föreningar som vill använda kommunens idrottsytor och träningsanläggningar måste följa deras rekommendationer för att få använda ytorna.

bild på en fotbollssko som sparkar på en fotboll på en gräsplan

De flesta föreningar tar mycket stort ansvar för att anpassa sin verksamhet utefter de rekommendationer som finns. Men med anledning av att en del föreningar inte följt rekommendationerna, vill vi med följande utskick förtydliga vad som gäller för att få hyra våra idrottsytor.

Läget kring coronaviruset är fortfarande mycket allvarligt. I Jämtlands län har vi nu haft totalt nära 650 konstaterade fall. Varav 86 stycken vecka 21. För detaljerad statistik, besök Region Jämtland Härjedalens webbplats.

Det är med andra ord inte läge att slappna av ännu. Alla ska fortsätta att måna om varandra genom att följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger.

Kontroller för att säkerställa att föreningar följer rekommendationerna

Östersunds kommun kommer utföra stickprovskontroller av verksamhet på kommunens idrottsytor för att säkerställa att rekommendationerna följs. Om en förening väljer att inte följa rekommendationerna kommer det att resultera i restriktioner, till exempel genom att lag tillfälligt kan bli avstängda från kommunens idrottsytor. Förening och ledare ansvarar för att genomföra träningen/matchen på ett sätt som minskar risken för smittspridning.

De här rekommendationerna gäller kring träning och ska följas:

(Dessa punkter gäller tills Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer)

 • Fler än 50 personer får inte samlas på samma plats
  - Det är inte tillåtet att dela av idrottsytor (till exempel fotbollsplaner) för att arrangera flera träningar samtidigt (om det samlar mer än 50 personer totalt).
  - Det är inte tillåtet för ett nytt lag att samlas på/intill idrottsytan när ett lag redan tränar (om det samlas mer än 50 personer i samband med bytet). Det nya laget får inte kliva på/vistats i närheten av planen förrän laget som tränat innan har lämnat idrottsytan. Ledare ansvarar för att det sker.
 • Omklädningsrummen är fortsatt stängda
 • Bara friska, helt symtomfria personer får delta
 • Det ska finnas goda möjligheter att tvätta händerna (handtvätt eller handdesinfektionsmedel)
 • Undvik trängsel mellan människor - ingen närkontakt ska förekomma mellan idrottsutövare
 • Om möjligt, håll träningar och matcher utomhus
 • Ordna inte tävlingar och matcher mellan lag som behöver åka en längre sträcka
 • Matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper ska skjutas upp*

* Ni kan genomföra träningar, matcher och träningsmatcher om de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär att matcher, träningsmatcher och tävlingar inom barn- och ungdomsidrott är okej. Med barn- och ungdomsidrott menar de idrott för barn och unga födda 2002 eller senare. Då ska ni göra en riskbedömning via e-tjänst.

Gör riskbedömninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rekommendationerna ska följas

Folkhälsomyndighetens rekommendationer är rekommendationer. Däremot har kommunen beslutat att följa dessa, vilket innebär att ni måste följa deras rekommendationer för att få tillgång till våra idrottsytor och träningsanläggningar.

Kontakta oss gärna vid frågor eller funderingar

Om du som ledare eller förening har frågor kring rekommendationerna och hur de ska följas kan ni kontakta Kultur- och fritidsförvaltningen genom att ringa Kundcenter på telefon 063-14 30 00. Vi har full förståelse för att det är en ny situation med många rekommendationer att förhålla sig till, och vi hjälper gärna er i de fall ni har svårt att göra en egen bedömning.

Sidan uppdaterad 2020-05-28