Publicerad 2020-06-04

Östersund på Times Square

Den här veckan har Östersunds kommunvapen synts i jätteformat över Times Square i New York. Anledningen är att kommunen hälsats välkommen till Nasdaqs internationella webbplattform för så kallade Gröna obligationer.

Bild på gigantisk fasadskärm som visar Östersunds kommunvapen bland skyskraporna på Times Square i New York

Den som som haft vägarna förbi Times Square på Manhattan i New York de senaste dagarna har där kunnat beskåda Östersunds kommunvapen i jätteformat på Nasdaq-börsens jumbotron. Hur kommer det sig att kommunen fått den här exklusiva exponeringen?

– Det beror på att vi har anslutit oss till något som heter Nasdaq Sustainable Bond Network. Det är en plattform för investerare och utgivare av det som kallas gröna obligationer. Vi vill främja utvecklingen av en hållbar finansmarknad och i förlängningen ett hållbart samhälle, säger kommunens finanschef, Erik Sundberg.

Vad är gröna obligationer?

Själva begreppet grön obligation är utveck­lat av SEB i samarbete med Världs­banken. Begreppet användes första gången 2007 och syftar till att ta fram finansiering till miljö­­inriktade investerings­projekt.

– Att Östersunds kommun och de kommunala bolagen investerar i klimatsmarta, ekologiskt hållbara och energieffektiva projekt gör det möjligt för oss att ge ut gröna obligationer, säger kommunens klimatsamordnare, Anne Sörensson.

Den stora skillnaden mellan en vanlig och en grön obligation är att transparensen är högre och emittenten, alltså utgivaren, måste visa på vad pengarna investeras i.

Länk till mer information om kommunens klimatprogram och strategilänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2020-06-04