Publicerad 2020-06-10

Skärmträff på Östersunds äldreboenden

Nu kommer de som bor på äldreboende äntligen att kunna träffa sina anhöriga på ett säkert sätt, trots den pågående coronapandemin. Och det är tack vare en lättflyttad ställning som består av en okrossbar glasskiva monterad på en aluminiumställning.

- Jag fick uppdraget av Vård- och omsorgsförvaltningen att ta fram en anordning för att boende och anhöriga ska kunna mötas på ett säkert sätt. Med hjälp av mina kollegor och god hjälp från leverantörer så kunde jag ta fram den här prototypen på två dygn. Nu har representanter för Vård- och omsorg tittat på den här lösningen och gjort bedömningen att det ska vara säkert, berättar Stefan Nilsson som är säkerhetsingenjör på Teknisk förvaltning Fastighet.

Med några mindre justeringar ska det nu tillverkas 50 exemplar av ställningen för att användas på alla Östersunds kommuns äldreboenden samt LSS-bostäder där det bor personer som är över 70 år. Ställningarna beräknas vara färdiga och för att börja levereras till boendena i slutet av den här veckan och i början av vecka 25.

- Det är inte bara vi som har behov av en sådan här lösning så det var lite leveranstid på glaset. Leverantören ska få glaset på torsdag och sedan ska det bara monteras på ställningen och köras ut till boendena, säger Stefan.

Skärmen är ett välkommet inslag för bland annat Solsångens äldreboende på Körfältet.

- Det här är jättebra och skapar en säkrare miljö när de som bor här ska träffa sina anhöriga. Den här lösningen underlättar för oss också att anhöriga kan sitta på ena sidan och de som bor här sitter på andra sidan, säger Anna Rödlund Jönsson som är enhetschef på Solsången.

De boende får träffa sina anhöriga utanför ingången till boendet efter att ha bokat in ett besök. Och skulle det bli regn så finns det en lösning på det också.

- Vi har tänkt sätta hit ett parasoll för att få lite skugga från solen men den kanske skulle funka lite mot regnet också. Annars är ställningen väldigt lätt att flytta så att vi kan få in allt under taket här, menar Anna.

Sidan uppdaterad 2020-06-10