Publicerad 2020-06-24

Var sparsam med kranvattnet

Solen skiner, barnen vill springa i vattenspridaren, gräsmattor och odlingar torkar. Det behövs vatten! Men kapaciteten räcker inte riktigt till varma sommardagar – vi måste vara sparsamma med kranvattnet. Särskilt på Frösön och i Orrviken förbrukas det mer vatten än vi hinner få ut.

Vattenglas som fylls på ur kran.

Det syns på förbrukningen i vattenverket att det är varmt och skönt ute och att många är hemma. Vi förbrukar mera vatten när vi är hemma, än när vi turistar. Kranvattnet som vattenverket producerar räcker till normal förbrukning, trots att det har byggts mycket nya bostäder de senaste åren. Men det räcker inte till att fylla pooler, bevattna gräsmattor och odlingar, särskilt inte nu i solskenet.

Det kommunala kranvattnet är främst till för hushållsändamål som till exempel matlagning, hygien och toalett.

Till de centrala delarna av kommunen kommer kranvattnet från Storsjön och den töms förstås inte, hur varm sommaren än blir. Men det kommunala dricksvattenverket kan inte producera kranvatten hur fort som helst.

Använd kranvattnet klokt – det är av dricksvattenkvalitet

  • Samla regnvatten, i en tunna och använd det till bevattning i trädgården. Lägg ett lock på, eller droppa i lite såpa så kan inte myggorna lägga larver där.
  • Var stolt över din gula gräsmatta. Gräsmattan klarar torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150 – 350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.
  • Ställ växterna i skuggan. Använd täckodling, det hjälper att minska markens vattenavdunstning.
  • Ställ en kanna vatten i kylen så har du kallt vatten att dricka i direkt istället för att spola ur kranen till det blir kallt.
  • Idag är det 23 kommuner som har bevattningsförbud, men om vi är sparsamma med vattnet kommer inga restriktioner att behövas.

Det tar tid att bygga ut den kapacitet som behövs till nuvarande bebyggelse, men vi arbetar med det. Håll ut och fortsätt vara sparsamma med vattnet, hälsar Östersunds kommun.

Länk till Spartips för att få kranvattnet att räckalänk till annan webbplats

Sidan uppdaterad 2020-06-24