Publicerad 2020-07-02

Alla attefallshus får bli större i höst

Från och med 1 augusti får alla attefallshus vara upp till 30 kvadratmeter stora, istället för upp till 25 kvadratmeter stora.

Illustration av attefallshus

Sedan den 1 mars 2020 har attefallshus som ska användas som komplementbyggnad bara fått vara 25 kvadratmeter stora. Medan attefallshus som ska användas som bostadshus fått vara 30 kvadratmeter stora. Många har uppfattat reglerna som förvirrande och därför får nu alla attefallshus vara 30 kvadratmeter stora. Oavsett om de ska används som bostad eller inte.

De nya attefallshus-reglerna innebär:

  • Komplementbyggnader får nu vara 30 kvadratmeter stora, även om de inte ska användas som bostad. Det innebär att det nu går att bygga till exempel garage, förråd eller bastu 30 kvadratmeter stora utan bygglov - så länge som attefallsreglerna uppfylls.
  • Det är bara anmälan om attefallshus som kommer in efter den 1 augusti som omfattas av de nya reglerna. För anmälan som kommer in innan den 1 augusti gäller de gamla reglerna, även om du inte påbörjar bygget förrän efter 1 augusti. Kom ihåg att alltid invänta startbesked innan du börjar bygga!

Här kan du läsa mer om bygglovsbefriade åtgärder.öppnas i nytt fönster

Här hittar du en guide för attefallshus.öppnas i nytt fönster

Sidan uppdaterad 2020-10-02