Publicerad 2020-08-07

Varför tömmer inte kommunen skräpkorgarna?

Vi får ofta den frågan och svaret är att vi tömmer skräpkorgarna. Kommunen ägnar ungefär 100 arbetstimmar varje vecka under sommarhalvåret, bara åt att tömma skräpkorgar.

En skräpkorg där soporna väller över och det ligger skräp på marken

– Vi tömmer inte skräpkorgar här och där efter önskemål, utan vi åker runt och tömmer enligt ett rullande schema. Och under sommaren är det schemat ännu tätare, berättar Marcus Danielsson som är arbetsledare på GataFritid. Men vi jobbar inte på helgerna och det är då skräpkorgarna fylls i parker och grönområden. Och har det varit fint väder finns det mycket skräp att ta rätt på.

Tömningen av skräpkorgar är inte anpassad till de allra finaste sommardagarna när många är ute på picknick. Tömningen är heller inte anpassad till picknickrester efter större sällskap. Överfyllda skräpkorgar gör att skräpet hamnar marken. Det blir ett dukat bord för fåglar och råttor.

– Vi vet var det är högt tryck på skräpkorgarna; exempelvis i Minnesgärde och Lillsjön, berättar Marcus. I parker och friluftsområden tömmer vi efter varje helg, men det tar några dagar. Sen tömmer vi igen på fredagar inför nästa helg.

Det finns ungefär 500 skräpkorgar i kommunen och flera av dem töms flera gånger i veckan. Bara tömningen av skräpkorgar kostar kommunen ungefär 40 000 kronor varje vecka.

Vad tycker du att folk ska göra med sitt skräp när de är på utflykt?

– Ta med skräpet till nästa skräpkorg, säger Marcus. Och är det fullt där, så ta med ditt skräp hem. Se skräpkorgarna som en extra service och inte som en självklarhet!

Läs mer om skräp och råttor

Sidan uppdaterad 2020-08-07