Publicerad 2020-09-30

Tänk på det här innan du besöker en anhörig på särskilt boende!

Den 1 oktober upphör besöksförbudet inom särskilda boendeformer, men pandemin är inte över och därför finns det en del saker du behöver tänka på innan du hälsar på. Bland annat måste du komma ihåg att boka in ditt besök i förväg och, självklart, inte komma på besök om du själv har symtom. Var lyhörd och ta det säkra före det osäkra!

En flicka i åttaårsåldern håller fram en kamera mot ansiktet på en äldre man; kanske är det hennes morfar eller farfar. Båda ser glada och harmoniska ut, där de sitter i vårsolen på en grässlänt.

Nu upphör besöksförbudet för särskilda boendeformer, men det innebär inte att faran med covid-19 är över.

Var lyhörd och försiktig

Vi behöver din hjälp för att fortsätta hålla smittan borta från våra boenden. Besök gärna dina anhöriga men var lyhörd för eventuella symtom och ta alltid det säkra före det osäkra.

Det här gäller när du besöker boendet

  • Om du vill komma på besök så ska du kontakta enhetschef och boka in besöket i förväg. Kontakt ska tas på dagtid under vardagar. Ni kommer då överens om var besöket ska ske, i medborgarens lägenhet eller på annan säker mötesplats. Ni talar även om hur många som kommer på besöket. Tänk på att begränsa antalet personer så att säkert avstånd kan hållas utifrån att medborgare över 70 år och andra riskgrupper bör begränsa sina fysiska kontakter.
  • Du får inte komma på besök om du har symtom på covid-19. För att säkerställa att du är frisk kommer personal att fråga dig om symtom när du kommer.
  • Ytterdörren till boendet kommer att vara låst eftersom smittspårning ska kunna ske. Det innebär att alla besökare som kommer skrivs upp.
  • Vid besöket vill vi att du undviker att vistas i samma lokaler som andra medborgare än den som får besök.
  • Tänk på att ha en god handhygien.
  • Vad som gäller vid besöket kan komma att ändras vid lokala utbrott av covid-19.

Tillsammans minskar vi riskerna

Vi måste alla fortsätta att hjälpas åt så att vi minskar risken för smittspridning av covid-19. Vi måste alla fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Välkomna på besök till våra särskilda boendeformer!

Lise Hjemgaard Svensson, ordförande, Vård- och omsorgsnämnden

Robert Brandt, förvaltningschef, Vård- och omsorgsförvaltningen

Sidan uppdaterad 2020-09-30