Publicerad 2020-10-01

Många vill odla på kommunal mark

Är du sugen på att odla dina egna grönsaker men har ingen egen tomt? Då har du möjlighet att odla på kommunal mark – antingen genom att hyra en odlingslott eller genom att bli medlem i en tillsammansodling. Vi har tidigare träffat tillsammansodlingen Vallaodlarna och när det nu var dags att skörda hälsade vi på igen.

Flera personer gräver tillsammans på en sluttning. Det växer blommor och grönsaker.

Den här kvällen i slutet av september var det dags att skörda flera sorters potatis.

Vallaodlarna består den här säsongen av 17 medlemsfamiljer med sju olika nationaliteter, Just den här kvällen träffas de för att skörda potatis.

– Jag gillar gemenskapen och möjligheten att äta egenodlade ekologiska grönsaker. Och så vill jag att mina barn ska få möjlighet att lära sig odla och äta bra mat, säger Galeta Watchefo som är medlem för tredje året i rad.

I år fick de vänta några veckor extra med att skörda rotsakerna eftersom det har varit för varmt.

– Det ska helst vara en ensiffrig temperatur och lite fuktigt för att det ska bli optimala förutsättningar för att lagra potatisen, berättar Liz Nässen som hjälpte till att starta tillsammansodlingen 2014.

När rotsakerna är skördade går den här odlingssäsongen mot sitt slut. Det sista som händer på tillsammansodlingen är att de sätter vitlök inför nästa säsong. De avslutar också med ett knytkalas då de utvärderar årets säsong och pratar om kommande.

Lina står på huk Den här kvällen i slutet av september var det dags att skörda flera sorters potatis. med händerna i jorden

– Jag är väldigt matintresserad och det känns fantastiskt att kunna vara självförsörjande på grönsaker halva året, säger Lina Åkesson som är med i Vallaodlarna för andra säsongen.

Galeta står bakom en skottkärra fylld med potatis

Galeta Watchefo och hans familj har varit med i Vallaodlarna i tre år.

Stort intresse för odlingslotter

Intresset för att arrendera en bit odlingsmark är stort och kommunen har just nu kö till odlingslotterna i Mariedal (Frösön), Fårhagen (Odensala) och Torvalla. Men vid Storvikens Trädgårdsförening i Brunflo finns gott om platser kvar, närmare bestämt 17 lotter som är 25 kvm vardera.

– Är man intresserad av att arrendera en lott hos oss är det klokt höra av sig till kommunen redan nu, så att vi hinner förbereda marken ordentligt inför nästa vår och sommar, säger Birgitta Jonsson som är initiativtagare till Storvikens Trädgårdsförening.

Årlig kontroll av odlingslotterna

Kommunens odlingslotter hyrs via ett så kallat arrendeavtal. I avtalet står att hela eller en del av marken ska odlas, annars sägs avtalet upp. I juli varje år utför därför kommunen en kontroll av odlingslotterna för att se att de verkligen används.

– Hela odlingslotten ska vara skött enligt avtal men man behöver inte odla på hela odlingslotten hela tiden. Därför kan det se ut som att vi har fler lediga odlingslotter än vi faktiskt har, berättar Kerstin.

Fritt fram för fler tillsammansodlingar

Även antalet tillsammansodlingar växer och de två senaste finns i Torvalla och i Mjälle på Frösön.

– Den som är intresserad av att starta en ny tillsammansodling kan höra av sig till kommunen så tar vi en gemensam diskussion om en möjlig plats för odlingen, säger landskapsingenjör Kerstin Blomqvist på Östersunds kommun.

Om kommunens odlingslotter:

Östersunds kommun har odlingslotter som du kan hyra på fyra olika platser:

Fårhagen i Odensala, Mariedal på Frösön, Torvalla och Storviken i Brunflo som drivs av Storvikens Trädgårdsförening. Just nu är det kö till alla lotter utom dem i Brunflo.

Om kommunens tillsammansodling:

Tillsammansodling innebär att du tillsammans med dina grannar/vänner har en gemensam odling i ert bostadsnära område. Kommunen kan upplåta mark medan ni står för arbetet. Kommunen har inga förberedda områden för tillsammansodling utan placeringen kommer ni överens om gemensamt.

Är du intresserad av att starta en tillsammansodling kontaktar du kommunens kundcenter som vidareförmedlar kontakten till ansvarig handläggare på kommunen.

Mer information om odlingslotter och tillsammansodling finns här.

En trädgårdskorg med potatis står på odlingsmark.
Sidan uppdaterad 2020-10-06