Publicerad 2020-10-06

Östersund tar täten i spännande elflygsprojekt

Har du sett, men knappt hört, något som susat omkring ovanför stan, Frösön och Storsjön de senaste dagarna? Då har du förmodligen sett elflygplan av typen Phinix och Pipistrel. Det är nu här för att visas upp i Green Flyway, en internationell testarenarena som Östersunds kommun är med och driver.

Bildspel från torsdagens invigning. Foto: Göran Strand.

Green Flyway kan översättas till ”gröna flygvägar”. Grönt står för att fossila bränslen inte används och flygvägar är precis vad det låter som; vägar i luftrummen. Östersund, Sveg, Örnsköldsvik, Åsele samt, Trondheim och Röros i Norge är med i projektet.

Det är ett Interregprojekt mellan Sverige och Norge, som även stöttas av EU Region Jämtland Härjedalens Ett-Ett medel.

I torsdags var det invigning av Green Flyways nya lokaler i projektets hangar på Frösön.

Vädermässiga utmaningar

Östersunds kommun är stolt projektägare tillsammans med Röros kommun i Norge. Förhoppningen är att Green Flyway kommer att knyta till sig flera spännande elflyg- och drönarprojekt som pågår ute i världen.

- Inom testområdet finns allt entreprenörerna kan önska, vädermässiga utmaningar och även topografiska. Vi har fjäll, stora sjöar, städer, små och stora flygplatser, förnybar el och en utbyggd laddinfrastruktur och inte minst företag som är bra på teknik inom området, säger Anne Sörensson, Östersunds kommun.

Anne är projektledare i Green Flyway tillsammans med Hans Dunder.

Bra förutsättningar

Phinix och Pipistrelplanen har plats för en passagerare förutom piloten. Men svenska Heart Aerospace säger sig vara bara några år bort med ett eldrivet passagerarplan med plats för 19 passagerare.

- Jag tror att vi snart flyger miljövänligt i elpassagerarplan till Umeå, Trondheim och andra ställen, sannolikt om fem, sex år. Testarenan har förutsättningar för att bli en internationell testarena för utveckling av elflyg, drönare och lutfrumskontroll för dessa. Målet är att testarena på sikt ska bli kommersiell och skapa jobb, säger Anne Sörensson.

Mer info från Green Flyway: Länk till Green Flyways hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-10-06