Publicerad 2020-12-15

Skydda dina kära – träffas digitalt!

Under den här julen är det nog många som saknar sina anhöriga extra mycket, och som längtar efter att träffa dem. Det är inte så konstigt i så fall, men glöm inte bort att det finns massor av sätt att förmedla kärlek och omtanke på, utan att fysiskt mötas. Just i år är det kanske till och med just det, att inte fysiskt mötas, som är det allra bästa sättet att säga "God Jul, jag älskar dig" på.

Äldre kvinna tittar på bildskärm.

Under julen är längtan efter våra anhöriga säkert extra stor för många. Kanske finns det någon äldre familjemedlem som du gärna skulle vilja hälsa på. Samtidigt är det just nu extra viktigt att vi alla följer de rekom­mendationer och riktlinjer som finns till just för att skydda, bland annat, våra äldre.

För att minska risken för spridning, och därmed risken för besöksförbud under en av de viktigaste högtiderna under året, går kommunen nu ut med denna påminnelse samt en viss skärpning av de lokala rutinerna.

Tänk på att det finns många sätt att förmedla kärlek och omtanke utan att fysiskt mötas. Ofta går det till och med att umgås, utan att träffas.

Var lyhörd och försiktig

Äldre och personer som tillhör andra riskgrupper löper högre risk för allvarlig sjukdom. Det är därför viktigt att såväl personer i riskgrupp som personer i deras omgivning säkerställer att möten kan ske på ett säkert sätt.

Hur du håller kontakten utan fysiska besök

Östersunds kommun erbjuder möjligheter att komma i kontakt med anhöriga digitalt. Det kan vara i form av ett videosamtal eller ett vanligt telefonsamtal.

Ta kontakt med det aktuella boendet så hjälper de dig med mer information om hur ni genomför detta. Med videosamtal kan ni till exempel fika, äta middag och se på TV tillsammans. Och du kan själv spela in en filmhälsning och skicka till din anhörige

Träffas på distans Länk till annan webbplats.

Det här gäller om du ska besöka ett boende

Så länge inget förbud införts får besök på särskilda boenden för äldre göras. Det ska ske under säkra former och i enlighet med boendets besöksrutiner. Det här är vad som gäller i Östersund:

  • Max 2 personer får komma på besök samtidigt. Det handlar om att minimera risken för trängsel och att många personer från olika hushåll samlas på samma plats.
  • Om du vill komma på besök så ska du kontakta enhetschef och boka in besöket i förväg. Kontakt ska tas på dagtid under vardagar. Ni kommer då överens om var besöket ska ske, i medborgarens lägenhet eller på annan säker mötesplats.
  • Du får inte komma på besök om du har symtom på covid-19. För att säkerställa att du är frisk kommer personal att fråga dig om symtom när du kommer.
  • Ytterdörren till boendet kommer att vara låst eftersom smittspårning ska kunna ske. Det innebär att alla besökare som kommer skrivs upp.
  • Vid besöket vill vi att du undviker att vistas i samma lokaler som andra medborgare än den som får besök.
  • Tänk på att ha en god handhygien.
  • Vad som gäller vid besöket kan komma att ändras vid lokala utbrott av covid-19.

Tillsammans minskar vi riskerna

Vi måste alla fortsätta att hjälpas åt så att vi minskar risken för smittspridning av covid-19. Vi måste alla fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Sidan uppdaterad 2020-12-16