Publicerad 2020-12-18

Grattis Mariebyvägen 10 A – årets vinnare av Vård- och omsorgs­förvaltningens kvalitetspris

Det blev LSS-boendet på Mariebyvägen 10 A som vann 2020 års kvalitetspris, som utdelas av Östersunds kommuns Vård- och omsorgsnämnd.

– Såklart superkul. Det är en grupp som jobbat på i många år, målmedvetna, strukturerade, med hjärtat på rätta stället och med mycket arbetsglädje. De jobbar för det de tror på och har ett bra klimat i gruppen. Vi jobbar mycket för teamkänsla och värnar om det som fungerar och det vi ser är bra för våra medborgare. Mår personalgruppen bra så gör man ett bättre jobb och det gynnar dem vi är till för, säger Erika Holmqvist, som är enhetschef på Mariebyvägen 10 A.

Motivering för 2020 års vinnare

"Enhetschef och medarbetare på Mariebyvägen har tillsammans, på ett målmedvetet och föredömligt sätt, arbetat strukturerat med frågor kring kost, friluftsliv och motion, tillsammans med medborgarna. Arbetet har bidragit till en ökad stolthet bland medborgarna och medarbetarna och skapat en 'identitet för stället'.

Matlagning från grunden med bra råvaror och planerade gemensamma utomhusaktiviteter året runt är några exempel på vad Mariebyvägen satsat på. Medborgarna och medarbetarna trivs och personalomsättningen är låg. Mariebyvägens hälsofrämjande och förebyggande satsning, där man tillsammans med medborgarna lyckats göra skillnad och skapa mervärde, är värd att lyfta fram."

Vård- och omsorgsnämndens kvalitetspris

Vård- och omsorgsnämnden delar varje år ut ett kvalitetspris till en verksamhet inom vård och omsorg. Syftet med kvalitetspriset är att det ska stimulera till utveckling och förbättra kvaliteten inom vård och omsorg. Prissumman för 2020 är 35 000 kronor. Vad tänker ni satsa prispengarna på?

– Vi skojade om att vi skulle köpa en båt att ha i hamnen strax nedanför boendet. Men det blir nog någon studieresa tillsammans så fort viruseländet lagt sig och vi kan resa igen. Fram tills dess får vi njuta av känslan att vi vann detta och att det är ett kvitto på att det vi gör är bra, säger Erika Holmqvist.

Vem kan få kvalitetspriset?

För att få priset ska man ha gjort något som andra enheter kan få idéer och dra lärdomar av. Det kan handla om nya arbetssätt eller metoder som riktar sig direkt mot brukarna. Men det kan också gälla sådant som riktar sig till personalen, eftersom en bra arbetsmiljö och låga sjuktal också är till nytta för brukarna.

Tanken med Vård- och omsorgsnämndens kvalitetspris är att synliggöra goda exempel och att uppmuntra verksamheter som gjort något utöver det vanliga.

Sidan uppdaterad 2020-12-18