Publicerad 2020-12-29

”Det har blivit en mycket härligare miljö i klassrummet”

Under höstterminens allra sista dagar blev den äntligen klar; Vallaskolans efterlängtade renovering. Sex klassrum, omklädningsrum, duschar och flera toaletter har genomgått en förvandling – från nedgånget 70-/80-tal till ljust och fräscht 20-tal.

hela, rena och fina elevskåp i skolkorridor.

Färgsättningen inne på Vallaskolan går sedan tidigare i gult, blått och orange. Så snart det finns möjlighet kommer allt bytas ut mot den mer neutrala färgskalan.

– Det känns så fint och har blivit en mycket härligare miljö i klassrummet. Nu när det är fint är det också roligare att vara rädd om det. Förut brydde man sig inte så mycket eftersom allt ändå var slitet, säger Tyra Warg i 8B.

Tyra och hennes klasskompis Klara Huczkowski är med i skolans elevråd och har tillsammans med övriga elever på skolan fått chansen att tycka till inför renoveringen.

Tillsammans med eleverna

– Teknisk förvaltning har fått 10 miljoner kronor per år i tre års tid för underhåll av kommunens skolor och förskolor. Ett villkor för pengarna var att renoveringen skulle göras i samförstånd med eleverna och att det skulle vara åtgärder som var synliga, elevnära och trygghetsskapande, berättar Peter Modigh på Östersunds kommun som har varit projektledare för renoveringen.

Fyra personer i ett klassrum.

Klara och Tyra tillsammans med Ingela Harrysson och Peter Modigh.

När Teknisk förvaltning och Barn- och utbildningsförvaltningen tillsammans gick igenom kommunens skolors renoveringsbehov kunde de snabbt konstatera att Vallaskolan var i stort behov av uppfräschning – och eleverna var tydliga med vad som skulle prioriteras:

– Omklädningsrummen och duscharna – de var så äckliga! Ingen ville duscha efter gympan eftersom det var så ofräscht. Nu har vi bland annat fått bås i duscharna och då duschar nästan alla, berättar Klara.

Väldigt slitet

Eleverna önskade också att klassrummen och toaletterna skulle renoveras eftersom de var väldigt slitna. Projektledare Peter, som själv gick på Vallaskolan som barn, kunde bara hålla med.

– Just klassrummen hade i ärlighetens namn inte förändrats något med sedan jag själv gick här. Gula golv, blå dörrar, orange tak och en massa klotter, konstaterar han.

Tre toalettdörrar i skolkorridor.

Toaletterna har fått nymålade väggar, nytt golv, ny belysning och självstängande dörrar. ”Förut stod toalettdörrarna ofta på vid gavel”, berättar Peter.

Men nu möts alltså eleverna av något helt annat. Sex av klassrummen har fått helt nya ytskikt, från golv till tak, och helt ny inredning som är konstruerad för att dämpa ljudnivån. Toaletterna är nymålade och har fått nya golv, ny belysning och självstängande dörrar. Sist men inte minst har omklädningsrummen och duscharna byggts om, bland annat med enskilda duschbås. Allt är målat i en ljus och lugn gråskala.

Trivsam studiemiljö

– Det känns fint att ha kunnat höja trivseln för våra elever eftersom de spenderar så mycket tid här. Allt vi gör handlar om att ha deras bästa i fokus och skapa en så lugn och trivsam studiemiljö som möjligt, säger Ingela Harrysson som är intendent på Vallaskolan och har hjälpt till med planeringen och logistiken kring renoveringen.

Sidan uppdaterad 2020-12-29