Publicerad 2021-02-01

I kommunens snickeri görs möbler av egen skog
– en menings­full syssel­sättning och vinst för miljön

På Hyggesvägen i Östersund har kommunen ett eget snickeri. Vad många inte vet är att just här byggs möbler som till stor del produceras av kommunens egen skog. Ett smart sätt att spara pengar och miljö – och ge människor som står långt från arbetsmarknaden en meningsfull sysselsättning.

Stor trädstam sågas till plankor.

Inom kommunens sektor Städ och service finns idag tre olika arbetsmarknadsgrupper; skog, snickeri och renhållning/städ. Här kan personer som av någon anledning står långt från arbetsmarknaden få en meningsfull sysselsättning.

Första steget

– Det handlar om personer som behöver träna språket, arbetsträna, träna sociala kontakter eller bara få hjälp att ta första steget till ett vanligt jobb, berättar Thomas Johansson som är sektorchef för Städ och service.

Idag har runt 40 personer sysselsättning via arbetsmarknadsgrupperna och tolv av dem jobbar i snickeriet. Där produceras möbler, av kommunens egen skog, som säljs till övriga verksamheten.

Vacker soffa i ljust trä med juliga röda kuddar.

Träd blir möbler

– Vi använder framför allt skog som avverkas i stadsnära miljö. Ofta är det riktigt stora träd som sågverken ändå inte kan ta emot. Träden sågas upp i plankor som läggs på tork och sedan blir till bord, bänkar, stolar, skålar och annat, berättar kollegan Patric Kristiansson, enhetschef på Städ och service.

Snickeriet har inget fast beställningssortiment men kan producera det mesta. Den vanligaste beställningen är så kallade bänkbord, men det byggs även en hel del bord och soffor som kan skruvas fast i golv eller väggar, framför allt till skolor.

Två mycket vackert snickrade fåtöljer, ett bord och en skål. Allt i furu.

Miljövinster

Förutom att verksamheten ger arbetsmarknadsgruppens deltagare en meningsfull sysselsättning finns stora symboliska och miljömässiga vinster i att använda träd som annars skulle ha slängts bort, istället för att åka och köpa virke.

– Vi har dessutom möjlighet att återvinna och restaurera möbler som är slitna, trasiga eller har fel färg – istället för att köpa nytt. Det kallar jag ett riktigt bra exempel på återvinning och cirkulär ekonomi, avslutar Thomas.

Sidan uppdaterad 2021-02-01