Publicerad 2021-02-13

Östersund tar över världscupfinalen i skidskytte

I december tappade Sverige och Östersund sin världscuptävling i skidskytte på grund av regeringens beslut om inreseförbud. Nu kommer rejäl kompensation. Östersund får arrangera världscupavslutningen i mars.

bild på skidskyttelandslaget för damer på Östersunds skidstadion

Internationella skidskytteförbundet (IBU) tog beslutet vid ett sammanträde i slovenska Pokjluka tidigare i dag.

Tävlingarna skulle enligt programmet ha hållits i Norge på nationalarenan i Holmenkollen 18-21 mars, men måste flyttas på grund av pandemin.

– IBU har ställt frågan om vi kan ta över världscuptävlingarna i mars och vi har svarat ja. Det känns fantastiskt roligt att vi får tilliten. Det är ett kvitto på att vår organisation och våra samarbetspartners levererar tävlingar och värdskap i världsklass. Det goda samarbetet och stödet vi fått från kommunen och regionen är helt avgörande, utan det hade evenemanget inte varit genomförbart säger Sofia Domeij, ordförande i Svenska Skidskytteförbundet.

"Betydelsefull injektion"

Detta är ett välkommet besked också för näringslivet i regionen och Östersunds Kommun.

– Jag är väldigt glad. Detta var precis vad vi behöver för att se ljuset vid horisonten. Ett internationellt evenemang, en liten betydelsefull injektion i vår besöksnäring och ett kvitto på att det täta samarbetet mellan kommunen och skidskyttet ger oss möjligheter att agera snabbt och framgångsrikt, säger kommunstyrelsens ordförande i Östersund, Bosse Svensson.

Säkerheten först

Organisationskommittén förhåller sig noga till gällande krav och restriktioner i Sverige. Dessutom har man krav från IBU att följa deras regelverk med tydliga föreskrifter och procedurer för att minimera smitta och motverka smittspridning.Hittills den här säsongen har IBU genomfört närmare 9 800 SARS-CoV-2 PCR-tester av aktiva, ledare och media under världscup-tävlingarna i Kontiolathi, Hochfilzen, Oberhof, Antholz och Pokljuka. Totalt har 45 positiva fall konstaterats vilket motsvarar knappt 0,5 procent. De aktuella personerna blev satta i karantän respektive isolering.

– Tack vare snabbt arbete och ett gott samarbete med alla inblandade har vi lyckats skapa tävlingar som minst uppfyller de krav som ställs av IBU och Folkhälsomyndigheten. Jag är mycket tacksam för det hårda arbete som ligger bakom att vi kan vara arrangör igen, säger Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund.

Ingen publik på plats

Det blir ett evenemang med en så kompakt organisation som möjligt och utan publik på plats.

– Detta blir en rolig uppgift. Vi har en stark organisation som jag känner stor tillit till. Vi får gå hårt på spurtvarvet och snabbt ordna trygga tävlingar med hög sportslig nivå. Det blir en jättefin avslutning på säsongen för svenskt skidskytte och en chans att visa TV-tittare över hela Europa vårt vackra vinterlandskap, säger Rikard Grip, generalsekreterare i Svenska skidskytteförbundet.

Sidan uppdaterad 2021-02-13