Publicerad 2021-03-08

Sök bygglov! (Om du vill bygga den här sommaren)

Snön ligger fortfarande vit över Östersund, och sommaren känns rätt långt borta. Men om du har tänkt bygga något i sommar är det faktiskt hög tid att sätta fart med din bygglovsansökan!

Det kan ta upp till tio veckor att få bygglov, ibland kan det till och med ta upp till tjugo veckor. Inför sommaren ökar antalet ansökningar och anmälningar och därför kan även handläggningstiden öka. Så om du har planer på att bygga något i sommar är det hög tid att skicka in din bygglovsansökan.

Använd våra e-tjänster

När du söker lov eller gör en anmälan får du gärna använda vår e-tjänst Söka bygglov och andra åtgärder . Det är enkelt och bekvämt och dessutom får du hjälp och stöd med vilka handlingar som krävs för just ditt ärende - så det kommer in till oss komplett och kan börja handläggas så snabbt som möjligt. Behöver du ritningar på ditt hus kan du använda e-tjänsten Bygglovsarkivet (länk) för att enkelt hämta ritningar från äldre bygglovsärenden.

Förbered dig

Ett första steg när du vet vad du vill bygga är att kolla upp vad det är för regler som gäller för det du vill göra. Det kanske räcker med en anmälan, eller så måste du söka bygglov. Det kan du kolla här.

Se till att ditt ärende är komplett

Du kan själv öka möjligheterna till ett snabbt besked genom att se till att din ansökan är komplett och att de ritningar som du skickar in är fackmässigt utförda. Är ditt ärende inte komplett när det kommer in till oss kan det ta längre tid att få besked eftersom handläggningstiden räknas från det att ärendet är komplett.

Sidan uppdaterad 2021-03-08