Publicerad 2021-03-17

Digiresan: Studenter pitchade digitala idéer som kan underlätta Östersundarnas vardag

Studenter som går kursen MDI (Människa Dator Interaktion) på Mittuniversitetet i Östersund har haft ”Mitt Östersund” som projekt – en digital lösning som ska kunna förenkla kommunvardagen för Östersunds invånare. Under slutredovisningen presenterades många spännande idéer som kan bli verklighet.

Bild på en mobiltelefonskärm med kalender, schema, busstider och dagens skollunch.

En av prototyperna som studenterna tagit fram i projektet "Mitt Östersund"

— Vi är väldigt glada över att ha det är samarbetet med MIUN och vi har stor nytta av samverkan i skarpt läge, säger Frida Abramsson, en av två projektledare för Digiresan.

Under två månaders tid har Östersunds kommun tillsammans med MIUN haft projektet “Mitt Östersund” tillsammans. Studenterna fick i uppdrag att hitta digitala lösningar som ska stödja medborgarnas kommunvardag, där man ska få rätt information vid rätt tidpunkt. Kommunen är en spretig verksamhet med flera olika verksamhetsområden som medborgare kommer i kontakt med vid olika skeenden i livet. Syftet med projektet är att all information som berör en specifik person ska finnas samlat på ett ställe likt “Mina sidor”.

Individuellt anpassade lösningar

Totalt presenterade 12 grupper 12 olika prototyper i form av appar, webbsidor och responsiva webbplatser. Alla med funktioner som exempelvis mina pågående ärenden, chatbot, e-tjänster och avisering om aktiviteter i Östersund. De flesta plattformarna som studenterna tagit fram är helt individuellt anpassade utifrån livssituation och ålder.

— Det har varit otroligt spännande och bra idéer, sen får vi se hur vi kan förvalta dem hos oss på kommunen. Förmodligen kommer vi inte kunna plocka en lösning direkt som den är utan istället får vi plocka russinen ur kakan, säger Göran Tronde, Digiresans andra projektledare.

Förstudie ska visa vilken lösning som behövs

Under våren 2021 kommer vi att titta på hur vi kan ta studenternas idéer om ”Mitt Östersund” vidare på bästa sätt, hur de i framtiden skulle kunna interageras med ostersund.se och Östersunds kommunapp.

Det här är Digiresan

Digiresan är Östersunds kommuns nya, stora digitaliseringsprojekt. Projektet startade våren 2020 då kommunens medarbetare kunde lämna in sina idéer om vad i kommunen som kan digitaliseras för att göra vardagen enklare. I höstas fick även alla östersundsbor möjlighet att lämna in sina idéer.

Sidan uppdaterad 2021-03-17