Publicerad 2021-03-29

Vi sopar när vädret tillåter

När den mesta snön smält bort och när vi har plusgrader under större delen av dygnet; då drar vi igång den stora vårstädningen då vi sopar gator, trottoarer, cykelbanor och parkeringar. Under några veckor kommer vi att arbeta intensivt med att sopa upp vinterns grus.

Bild på en parkeringsskylt med information om datumparkering.

Vi börjar alltid med att sopa upp gruset i centrala stan. När vi är färdiga i centrum förflyttar vi oss till ytterområdena och arbetar oss därifrån sakta inåt mot centrum. Våra maskiner går hela dagarna men även nattetid där det behövs. Vår målsättning är att vara klara sista maj.

Sopningen följer en noga fastställd plan

- Varje arbetslag består av minst tre fordon, berättar arbetsledare Jonatan Hellström. En vattenbil, en lastmaskin med frontsop och en lastbil med bogserad sandupptagare. Arbetslagen betar av område för område. De kan inte fara runt med dessa maskiner och ta en snutt här och en snutt där. Det är inte ett kostnadseffektivt sätt att jobba på, utan det går bara bort en massa tid på flytt av maskiner.

Bilar som står i vägen gör att vi inte kan sopa rent

Vi får ibland klagomål på att vi har slarvat, berättar Jonatan. Men felparkerade bilar gör att vi inte kommer åt att sopa överallt. Det kan se ut som att vi har slarvat när vi sopar, men det har helt enkelt varit felparkerade bilar i vägen.

Läs mer om hur vi sopar upp grus och löv

Följ reglerna för datumparkering så riskerar du inte att få felparkeringsavgift

Om du följer reglerna för datumparkering får du rensopat och snyggt där du bor och du riskerar inte att måsta betala felparkeringsavgift. Datumparkering gäller till den 31 maj i tätbebyggt område i Östersund, Torvalla och delar av Frösön.

Och hur var nu reglerna för datumparkering?

Läs mer om datumparkering här

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2021-03-29