Publicerad 2021-04-19

Nyfiken på att flytta till Östersund? Prata med Jessica.

Jessica Stenbäck är inflyttarsamordnare i Östersunds kommun. Hon gör allt för att förenkla flyttprocessen för den som funderar på att flytta hit.
– Jag upplever inte att jag säljer in Östersund utan bara att jag förmedlar min egen känsla av hur det faktiskt är att bo här. Jag älskar ju den här stan!

Jessica Stenbäck

Dörröppnare med känsla för värdskap

Tjänsten som inflyttarsamordnare är relativt ny för Jessica, men hon har jobbat med värdskap och inflyttarfrågor under flera år. Hon ser sig själv som en dörröppnare till kommunen och någon som kan hjälpa till med allt från kontaktnät till praktiska tips inför flytten.

– Jag brinner för värdskap och bemötande och vill få människor att känna sig väntade och välkomna. De ska känna att de kan bidra med något till Östersund och att Östersund kan bidra med något till dem – att flytten är en vinst för båda sidor.

Längtan efter ny livsstil vanlig orsak till flytt

Jessica träffar människor i alla åldrar – studenter, ensamstående och familjer – som funderar på eller precis har bestämt sig för att göra Östersund till sin nya hemstad. De allra flesta av dem längtar efter den livsstil som Östersund kan erbjuda.

– De ser Östersund som en plats där de kan hitta bra och utvecklande jobb eller utbildning samtidigt som de har lättillgänglig natur och friluftsliv alldeles runt knuten. Många ser också en möjlighet att bo på landsbygden och samtidigt ha nära till stadens puls. Det som många inte känner till men blir glatt överraskade av är det stora restaurangutbudet, kulturlivet och evenemangen som vi också har att erbjuda.

Praktiska funderingar

Jessica får en hel del frågor om boende, skola, barnomsorg och jobb och berättar gärna om allt från stans olika bostadsområden och skolor till vad man som kan hitta på en kväll eller helg i Östersund. Hon kan också beskriva hur arbetsmarknaden ser ut och vilka nätverk som är bra att känna till. Många frågor som rör om kommunens verksamhet går dessutom att få svar på genom att ringa kommunens Kundcenter.

– Jag försöker visa på de möjligheter som finns här och på så sätt skapa en trygghet inför flytten. Även om en familjemedlem har erbjudits jobb i Östersund måste jag få eventuella medflyttare att känna trygghet i att de också kommer att kunna hitta sysselsättning.

Nära samarbeten en framgångsfaktor

En viktig framgångsfaktor i Jessicas jobb är det nära samarbetet med både näringslivet och med länets övriga kommuner, och hon betonar att de även finns till för företagen i regionen. På kommunens rekryterings- och inflyttarsida ”Leva i Östersund” finns bland annat en hel del information som företag som anställer kan ha nytta av.

– Det är också toppen om företagen hör av sig till mig inför planerade rekryteringar, eftersom jag kan ha koll på personer med en passande kompetens som är sugna på att flytta hit.

Rätt person på rätt plats

På frågan om varför Jessica tycker att hon är rätt person på rätt plats kommer svaret snabbt;

– Jag tycker om människor och får energi i mötet med dem. Det är så sjukt kul att få vara en liten del av deras stora livsbeslut och jag blir lika pirrig och glad för varje person eller familj som jag har hjälpt. Jag är dessutom en riktigt bra ambassadör eftersom jag absolut inte vill bo någon annanstans!

Det här är Jessica Stenbäck

Jobbar som: Inflyttarsamordnare på Östersunds kommun

Bor: I Mjälle på Frösön

Familj: Maken Danne och deras två barn

Relation till Östersund: Född och uppvuxen på Frösön. Lycklig hemvändare sedan 17 år efter att ha bott i England, Tyskland, Stockholm, och Dalarna under några år.

Jessicas tips dig som funderar på flytt: Kommunens rekryterings- och inflyttarsida "Leva i Östersund.se".

Sidan uppdaterad 2021-04-19