Publicerad 2021-05-03

Premiär för danskonst genom QR-koder vid konstverk i Östersund

Kanske sitter du på Stortorget och lapar vårsol? Gå fram till statyn Kören och leta reda på QR-koden. Från och med den 7 maj kan du uppleva samtida danskonst av kompaniet Norrdans på olika platser.
- Perspektivet ändras, det läggs till ett lager och både platsen och konstverket blir en ny upplevelse, säger Malika Ali, danskonstnär och skapare av Motion Portals.

Bild på dans vid en skulptur

I samarbete med Östersunds kommun erbjuder Norrdans konstupplevelser i det offentliga rummet efter en lång nedstängning av scener i pandemins fotspår. Foto: Lia Jacobi/Norrdans

Idémakaren bakom konceptet är danskonstnären Malika Ali från Tyskland och det var under den första nedstängningen i hemlandet som hon under sina dagliga promenader kläckte idén att kombinera fysiska konstverk med samtida dans. Tanken är att ge offentlig konst nytt liv och nya perspektiv.

Genom att skanna en QR-kod kommer ett danskonstverk, som är gjort i samarbete med filmskaparen Måns Berthas, att spelas upp som utspelar sig på just den plats som personen befinner sig.

- Det kan vara vid en skulptur som någon sett varje dag på vägen till jobbet och knappt lagt märke till, säger hon.

Projektet hann inte genomföras i Tyskland eftersom Malika Ali hösten 2020 flyttade till Härnösand för att arbeta på Norrdans. Nu genomförs istället projektet som går under namnet ”Motion Portals” på sammanlagt 20 platser i fyra norrländska städer. Fem av verken utspelar sig i Östersund; i Badhusparken, på Stortorget, vid Dalhemsparken, i Skateparken och i
vägtunneln mot körfältet.

- Vi är så glada för detta samarbete. Vår gemensamma miljö sätts i en ny kontext och får genom dansen en ytterligare dimension. Det är spännande och kan väcka nya tankar och känslor. Vi vill vara med och främja nya möten med den offentliga konsten och möjliggöra till nya upplevelser för våra medborgare, säger Kristina Strömgren, konstsamordnare, Östersunds kommun.

Restriktionerna under pandemin har inneburit stora begränsningar för scenkonsten och möjligheterna att nå ut till publiken. Att plantera konsten i stadsbilden hoppas Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg, förutom att erbjuda en konstupplevelse, ska attrahera ny publik.
- Vi vill alltid komma nära, i allt vi gör. Att levandegöra konst i det offentliga rummet genom att addera kroppen skapar på många sätt en hybridform av konst. Många kan uppleva att tröskeln till teaterhuset/besöket är hög. Med ”Motion Portals” hoppas jag att finna nya publikgrupper, säger Martin Forsberg.

Invigning av Motion Portals är den 7 maj

Här kan du uppleva Motion Portals i Östersund:

  • Badhusparken, konstverket Far och son
  • Dalhemsparken, träramen bredvid utegymmet
  • Stortorget, konstverket Kören
  • Skateparken, under Frösöbron
  • Vägtunnel mot körfältet, konstverket Sköldpaddshjärtat

Danserna går att se på plats med hjälp av QR-koden på skylten i två år framåt.

Mer om projektet under konstens vecka

Under invigningen av konstens vecka, vecka 40, på Jamtli blir det en presentation om projektet och en introducerande trailer till filmerna om danserna som skapats på plats i Östersund.

Läs mer om Motion Portals på Norrdans hemsida

Sidan uppdaterad 2021-09-24