Publicerad 2021-05-11

Digiresan: Anläggningar 3D-fotograferas för bättre tillgänglighet

Under våren och sommaren 2021 kommer Storsjöbadet, Östersund Arena, Sporthallen och Storsjöteatern fotograferas i en så kallad Accessibility View-fotografering i 3D för att bli mer tillgängliga.

Bilden visar en vy från Google Street Wiew inne på Östersunds Arena. Till vänster i bilden finns en läktare och på golvet i arenan står stolar uppställda inför ett event. Framme vid scenen lyser scenljus.

Många känner till och använder sig redan av Google Street View för att få en så verklig bild som möjligt av den miljö man vill titta på för att exempelvis planera ett besök eller navigera på olika platser. Nu har en idé om göra samma sak med flera av kommunens anläggningar beviljats genom Digiresan.

Projektet innebär att anläggningarna Storsjöbadet, Östersund Arena, Sporthallen och Storsjöteatern kommer att genomgå en så kallad Accessibility View-fotografering, det vill säga 360 graders-fotografering där tillgängligheten är i fokus. Accessibility View är en variant av Google Street View fast inomhus men också på utomhusanläggningar. Det är en service som alla besökare har nytta av, men här finns ett extra fokus mot besökare med funktionsnedsättning.

- Målgruppen funktionsnedsatta kommer att stor nytta av att få veta hur anläggningen ser ut redan innan dom åker hemifrån. Möjligheten att se en anläggning innan man besöker den för första gången kan vara till stor hjälp i planeringen. Inte minst för den som behöver extra assistans, säger Fredrik Lindberg, projektledare på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Vyerna över anläggningarna kommer att finnas på Google Street Wiew när de är klara. De kommer även att finnas tillgängliga via kommunens webbplats.

Digiresan- har du en idé som kan göra kommunvardagen enklare?

Här kan du som invånare lämna idéer om sådant som Östersunds kommun kan göra bättre med digitala lösningar. Har du en ídé? Lämna den här!

Digiresan- lämna din idé här

Sidan uppdaterad 2021-05-11