Publicerad 2021-05-18

Dareen Tatour är Östersunds kommuns fristadskonstnär

Dareen Tatour är palestinsk poet, dramatiker, fotograf och aktivist som fått en fristad i Östersund genom vårt medlemsskap i i organisationen ICORN, International Cities of Refuge Network.

Bild på Dareen Tatour

Dareen Tatour är en viktig röst för palestinska kvinnor, och ingjuter mod hos fler att göra motstånd när yttrandefriheten stryps för poeter och andra kulturskapare i Palestina. Hon är fristadskonstnär i Östersund genom organisationen ICORN. Foto: självporträtt

Dareen Tatour är palestinsk poet, dramatiker, fotograf och aktivist från den arabiska staden Reineh mellan Nazareth och Kana i Galileen. Genom sitt skrivande ger Dareen Tatour röst till en minoritet i ett konfliktdrabbat område. Motståndet mot ockupationen av Palestina finns i allt hon skriver och är något som hon har fått betala ett högt pris för. Dareen Tatour fängslades i hemlandet 2015. Efter fem månader i fängelse följde husarrest i tre år. PEN International fördömde kraftfullt domen och menade att anklagelserna riktats mot henne därför att hon med sin poesi och aktivism fredligt utövat sin rätt till yttrandefrihet.

Var och en har rätt till åsiktsfrihet

Yttrandefrihet och demokrati är frågor vi fokuserar på i kommunens internationella arbete som fristad. Det är mänskliga rättigheter som gäller alla - och ska kunna åtnjutas av alla. Dareen Tatour har upplevt det motsatta och har vid upprepade tillfällen varit föremål för trakasserier från israeliska myndigheter. Det var verkligen angeläget att erbjuda Dareen Tatour en fristad och skapa förutsättningar för henne att kunna arbeta vidare för de här frågorna.

- Många konstnärer som blir placerade inom ICORN behöver först och främst en plats att landa och känna sig trygga på efter många år av osäkra förhållande. Nu när Östersunds fristadskonstnär väljer att vara öppen och aktiv efter sin första tid i Sverige så ska kommunen hjälpa till med detta, säger Catharina Andersson, fristadskoordinator på Östersunds kommun.

Medverkar i en svensk antologi

Det är viktigt att sätta in fristadsarbetet i ett större perspektiv än att det bara handlar om att hjälpa en person i två år. Man får inte glömma att många av de kulturutövare som kommer och får en fristad inom ICORN bär vittnesmål om många andra. Fristaden skapar på så sätt rum och sätter ljus på andra personer i liknande situationer, både i och utanför fristaden.

Dareen Tatour kom till Sverige hösten 2020 och förutom att satsa på språkstudier har hon redan intressanta kulturprojekt och samarbeten på gång. Hon är aktuell med en bok som publiceras av ett bokförlag i Skottland inom kort. Hon medverkar i en svensk antologi som ges ut i höst. Vi kan förhoppningsvis även förvänta oss att se mer av Dareen Tatour i lokala kultursamarbeten framöver där projekt och planering är precis i sin linda.

Tryggt och fridfullt i Östersund

- Jag lever i lugn och ro här, något som jag aldrig har upplevt tidigare i mitt liv. Min plan är att jag ska kunna fortsätta mitt liv som konstnär och poet, säger Dareen Tatour, fristadskonstnär i Östersund.

Hon har haft en lugn och stillsam tillvaro i sju månader och just nu förbereder hon sig inför boksläppet av sin engelskspråkiga bok, som publiceras i slutet av maj. Dareen Tatour säger avslutningsvis;

- Det enda som plågar mig, och som jag följer på nyheterna, är lidandet som mitt palestinska folk utsätts för. Jag kan känna att det är svårt att bo här där allt är så tryggt och fridfullt och samtidigt ha kontakt med min familj i Palestina och höra hur påfrestande deras vardag är.

Flera utmärkelser

Dareen Tatour har fått flera utmärkelser för sina skrifter och sitt arbete mot förtryck och för att hon särskilt lyfter utsatta kvinnors situation. År 2019 fick hon OXFAM Novib/PEN-priset för yttrandefrihet, samma år mottog hon norska författarföreningens pris för yttrandefrihet, 2017 tilldelades hon det danska Carl Scharnbergspriset och 2016 prisades hon för "Creativity in Struggle" av den judisk-arabiska online-tidningen Maayan.


Läs mer om Fristad Östersund och ICORN

Sidan uppdaterad 2021-05-18