Publicerad 2021-06-04

Sommarvärme betyder ökad vattenförbrukning

Nu är det äntligen varmt och somrigt och många arbetar i trädgården och fyller pooler. Men mitt i sommarglädjen måste vi tänka oss för när det gäller hur mycket vatten vi använder och när. Annars kan din gröna gräsmatta betyda att någon annan inte har vatten att koka färskpotatisen i.

Vattenglas som fylls på ur kran.

När många människor använder mycket vatten samtidigt blir det ibland kapacitetsbrist. Det betyder inte att vattnet håller på att ta slut, det betyder att vi inte hinner tillverka så mycket vatten som alla vill ha. Det innebär att vissa kan bli utan vatten i kranen kortare perioder.

Det tar tid att rena vatten och pumpa ut det i ledningar och vattenreservoarer. Under varma helger, eftermiddagar och kvällar används mest vatten och därför är det störst risk att vissa fastigheter och områden kan bli utan vatten under den tiden.

Vad kan du göra för att se till att alla får det vatten de behöver?

  • Låt gräsmattan vara – det gör inget om den blir gul, den kommer bli grön igen när det börjar regna.
  • Vattna inte i trädgården med dricksvatten – samla regnvatten när du kan, använd vatten från närliggande sjö eller vattendrag.
  • Vattna inte med vattenslang – en vattenslang kan förbruka upp till 1000 liter vatten per timme och en vattenspridare mellan 150-350 liter på 20 minuter, använd vattenkanna istället.
  • Täck jorden i trädgården med bark – bark gör att vatten inte avdunstar från marken lika fort och jorden håller sig fuktig längre, då behöver du inte vattna lika ofta.
  • Fyll poolen långsamt och på natten – nattetid är det färre som använder vatten och glöm inte att täcka för poolen när du inte använder den, då dunstar inte så mycket vatten bort.
Sidan uppdaterad 2021-06-04