Publicerad 2021-06-07

Juni: Äta ute

Under friluftslivets år och vi vill inspirera fler att hitta ut till våra naturområden. Kommunen har många utflyktsplatser och natur­reservat, till exempel Bynäset, Tysjöarna och Lillsjöns naturreservat. Vi kommer under året att lyfta fram friluftstips och annat utifrån olika månadsteman. Temat under juni är äta ute. Matlagning utomhus kan vara både enkelt, roligt och gott!

Pappa med två små barn som förbereder middag utomhus

Friluftslivets år är i full gång och den här månaden vill vi särskilt uppmuntra till att äta utomhus. Gör det enkelt och du behöver inte göra upp eld, ta med er vardagsmiddagen och ge er ut i naturen. En given succé är att överraska med glass i termos till efterrätt.

Här kommer några goda tips för dig som vill äta ute

Gör det enkelt för dig!

Förbered så mycket du kan innan du sticker ut. Hacka grönsaker, skiva frukt, mät upp allt så att det blir enklare när du väl är ute.

Använd en mattermos

I en mattermos kan du ha med en god soppa som du kompletterar med lite gott bröd. Enkelt och så gott! En mattermos fungerar också perfekt för att ta med sig glass som lyxig efterrätt till avlägsna platser under varma sommardagar.

Sallad eller wrap

Förbered en sallad eller wrap hemma som du tar med dig i en matlåda. Då kan du slå dig ned var som helst i naturen och njuta av maten direkt när hungern slår till.

Använd ditt Trangia eller spritkök till vardagsmaten

Koka pasta, skär upp falukorv, lite grönsaker och njut. Det behöver inte vara någon speciell eller exklusiv mat för att den ska ätas ute. Är du ute med mindre barn så se till att preppa med snacks i väntan på att maten ska bli klar, förslagsvis morotsstavar, gurkstavar, majs eller gröna ärtor.

PET-flaska

En urdiskad pet-flaska är perfekt att hälla pannkakssmet eller våffelsmet i för att sen tillaga utomhus. Grilla på en stekhäll eller i en gjutjärnspanna över öppen eld.

Grilla pinnbröd över öppen eld

En familjefavorit som enkelt kan uppgraderas till en lyxig vuxenvariant genom att tillsätta riven västerbottenost i smeten eller mer av en efterrätt om du lägger till smält smör, kanel och ev lite socker efter grillning.

Grundrecept pinnbröd (samma recept som scones)

Blanda 4 deciliter vetemjöl, 0,5 tesked salt och 1,5 tesked bakpulver i en bunke. Häll i 1,75 deciliter vatten och arbeta ihop till en deg.

Ta med degen i en matlåda/bunke med lock ut i naturen. När det är dags att grilla tar du loss lagom stora bitar som först rullas till långa “ormar” och sen rullas runt en pinne. Glöm inte att snurra pinnen över elden så att bröden blir jämnbruna.

Sopor

Nedskräpning i naturen är inte tillåtet. Lämna platsen som du själv vill finna den.

Du hittar närmaste skräpkorg här

Tänk på att skräpkorgarna i våra parker och naturområden är inte dimensionerade för allas picknicksopor. Visst finns det plats för dina picknicksopor i din ryggsäck eller picknick-korg?

Viktigt att tänka på om du ska göra upp eld

Så länge det inte råder eldningsförbud får du elda i naturen. Men du måste vara väldigt försiktig så att elden inte riskerar att sprida sig eller skada mark, djur och växter. I appen Brandrisk Ute eller på räddningstjänstens hemsida kan du kolla om det är eldningsförbud.

Använd helst iordningställda eldplatser som du hittar på naturkartan.

Tänk på att välja ett lämpligt underlag om du eldar, som grus eller sand. Undvik mossa, torvmark eller jordig skogsmark där elden lätt kan sprida sig eller ligga kvar och pyra nere i marken för flamma upp långt senare. Det är inte tillåtet att elda direkt på, eller intill berghällar och större stenblock! De kan spricka.

Det går bra att ta nedfallna kottar, löst liggande pinnar och grenar på marken till elden. Men du får inte hugga, riva eller såga ner träd och buskar. Du får inte heller ta ris, grenar eller näver från levande träd eller använda nedfallna träd som ved.

Bild på eld och grillspett med pinnbröd och falukorv

Tänk att något så enkelt som pinnbröd och falukorv kan vara så gott. Dessutom smakar maten alltid godast ute i naturen!

Friluftslivets år

Branschorganisationen Svenskt friluftsliv har tagit initiativ till att införa ett Friluftslivets år 2021 tillsammans med Naturvårdsverket. Syftet är att få fler att prova på friluftsliv och samtidigt öka medvetenheten om allemansrätten och friluftslivets värden. De främsta målgrupperna är skolbarn i årskurs 4-6, nyanlända och beslutsfattare.

- Vi gillar det vi ser, en ökning av människor ute i naturen. Att så många har hittat ut är toppen och kan vi med Friluftslivets år få än fler att komma ut är det ännu bättre.
Ta med en vän eller nya vänner, ute är det lättare att hålla avstånd! Luften är fri, ut och njut, säger Jens Tirén, friluftslivsutvecklare på Östersunds kommun.

Östersunds kommun kommer inte arrangera egna aktiviteter i anslutning till Friluftslivets år. Däremot har kommunen ansökt och fått pengar till en projektledarroll som ska samordna och hjälpa kommunens föreningar att arrangera olika friluftsaktiviteter. Projektledarens roll är att rekrytera och stötta föreningar att genomföra olika aktiviteter som syftar till att få ut fler människor i friska luften. Särskilt unga och nyanlända personer. I uppdraget ingår att ta fram underlag och utlysa bidrag som föreningar kan söka för att genomföra aktiviteter. Under hösten planeras ett friluftsforum äga rum i någon form.

Olika teman varje månad

Varje månad har ett tema och tanken är att koppla olika friluftsaktiviteter till dessa teman. Här är en lista med de olika teman som vi kommer att uppmärksamma både i Östersund och i hela landet:

  • Juni Äta ute
  • Juli Sova ute
  • Augusti Jag har aldrig…
  • September Gilla friluftslivet
  • Oktober Lära ute
  • November Må bra ute
  • December Dialog friluftsliv

Läs mer om projektet luften är fri

luften är fri

Vi söker föreningar som är intresserade av projektet

Vi vill skapa möten där vi kan få till synergieffekter mellan föreningarna och kommunen, men även mellan föreningarna. Det finns mycket att vinna på att samla klokskapen och idéerna som vi vet finns hos många av eldsjälarna bakom varje förening. Det här är en unik möjlighet att synas och få gehör. Hör av er till oss.

Kontakta Ann-Mari Darj, projektledare Friluftslivets år för Östersunds kommun

Mejl: annmari@eljest.se
Telefon: 072-725 76 67

Sidan uppdaterad 2021-10-12